Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Villeillä idänmarkkinoilla "vapaudu vankilasta" -kortilla oli käyttöä

Aiemmin tällä viikolla Stockmann ilmoitti, että se myy Pietarissa sijaitsevat kiinteistönsä ja lopettaa kaiken liiketoimintansa Venäjällä. Uutinen toi mieleeni tarinan ajalta, jolloin yhtiö oli vielä vahvasti mukana idänmarkkinoilla.

Vierailin ystävieni luona Moskovassa kuumana kesänä 1994. Tapasin matkalla myös vanhan koulukaverini Suomesta. Hän työskenteli Stockmannin Moskovan-toimipisteessä. Sain kaveriltani käyntikortin, jossa oli paikallisen suojelijan nimi ja puhelinnumero. Hän katsoi minua vakavasti ja sanoi: ”Moskova on kuin villi länsi. Soita tai näytä tämä kortti, jos tulee vaikeuksia.” Sitten koulukaverini kertoi tarinan menneeltä tammikuulta.

Suomesta oli saapunut delegaatio tutustumaan Stockmannin Venäjän-osaston toimintaan. Matkassa oli yrityksen ylempää keskijohtoa puolisoineen. Kun virallinen osuus oli hoidettu, vieraat suuntasivat koulukaverini johdolla tutustumaan moskovalaiseen yöelämään.

Matkaan lähdettiin pikkubussilla, joka vei seurueen illalliselle gruusialaiseen ravintolaan. Sieltä jatkettiin kiertelemään eri puolelle kaupunkia ilmestyneitä baareja ja yökerhoja. Neuvostoliiton jälkeinen Venäjä vilkutti iloisesti valojaan.

Seurue ei huomannut, että heidän lisäkseen myös venäläinen autokuljettaja nautti illan aikana runsaasti vodkapaukkuja. Kuljettajan voimakas humalatila havaittiin vasta yökerhon pöydässä, jossa kuski alkoi äkisti huutaa. Hän kaatoi edessään olevat lasit ja ryntäsi ulos Moskovan pakkaseen. Juostuaan hetken lumisella kadulla kuljettaja törmäsi tienvierustalla olevaan betoniporsaaseen. Ne ovat Venäjällä pienempiä kuin Suomessa, joten roteva autokuski nosti porsaan helposti suorille käsivarsille. Sitten hän ryntäsi ajotielle ja heitti betoniesteen ensimmäisenä vastaantulevan auton tuulilasiin.

Pöydän takana istuva miliisi huokaisi syvään ja mietti ratkaisua.

Pian koko seurue oli miliisiasemalla. Heille ilmoitettiin, että kaikki jäävät yöksi putkaan.

Venäjää puhuva koulukaverini protestoi voimakkaasti. Hän ihmetteli, mitä järkeä on rangaista viatonta seuruetta autonkuljettajan juoppohulluudesta. Hän vaati suomalaisten välitöntä vapauttamista.

Pöydän takana istuva miliisi huokaisi syvään ja mietti ratkaisua. Lopulta hän kumartui koulukaverini puoleen ja ehdotti vaihtokauppaa: ”Me harrastamme seksiä daamienne kanssa. Sen jälkeen saatte kaikki poistua.”

Yksi seurueen naispuolisista jäsenistä halusi tietää, mitä poliisi sanoi. Seurasi kiusallinen hiljaisuus.

Koulukaverini pani kaiken yhden kortin varaan. Hän mainitsi suojelijansa nimen. Hän kertoi, että miliisit joutuvat vaikeuksiin, jos eivät päästä koko seuruetta poistumaan välittömästi. Hän huusi teatraalisesti ja yritti näyttää vakuuttavalta. Hänellä ei ollut aavistustakaan, riittäisikö suojelijan arvovalta pelastamaan tilanteen.

Miliisipäällikkö mietti pienen ikuisuuden. Sitten hän viittasi seurueelle, he olivat vapaita poistumaan. Seuraavana päivänä kaverini haki alastoman autonkuljettajan putkasta. Hänet oli luonnollisesti hakattu.

Kiitin koulukaveriani tarinasta ja pistin vapaudu vankilasta -kortin taskuuni. Otimme vodkapaukut hotellin aulabaarissa ja lähdimme Moskovan yöhön.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Lue myös: Vainottu Ylen toimittaja: Minut saatiin pois pelistä hyvin pitkäksi aikaa
 
Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi