Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Kolumni: Pienten, vihreiden miesten taivaassa saa puristella takapuolia ja teettää raiskausharjoituksia

Vuonna 2006 Briteissä tehtiin tv-sarja nimeltä Life on Mars. Siinä auto-onnettomuuteen joutunut rikosylikomisario Sam Tyler (John Simm) herääkin yllättäen menneisyydessä, vuodessa 1973. Kun Tyler palaa työpaikalleen Manchesterin poliisilaitokselle, kollegat istuvat pöytiensä ääressä hakaten vanhanaikaisia kirjoituskoneitaan tupakat suupielissä.

Leveissä solmioissa ja pulisongeissa naureskelevat etsivät taputtelevat ohi käveleviä sihteereitä takapuolesta ja heittelevät toisilleen rasvaisia kommentteja. Tyler on aivan pihalla. Hänestä tuntuu kuin hän olisi lentänyt Marsiin.

Tylerin tapaamat etsivät olisivat varmasti yhtä pihalla jos he matkaisivat tulevaisuuteen, nykyiseen #metoo-aikaan. He tuntisivat itsensä ulkopuolisiksi kuin vihreät miehet Marsista.

Ehkä heistä tuntuisi samalta kuin kansanedustaja Teuvo Hakkaraisesta, joka joutui lähtemään Arkadianmäen suutelutapauksen jälkeen sairauslomalle. Myös Lauri Törhösen kohtalo herättäisi etsivissä kummastusta. Miksi professori ei saisi ehdottaa kouluun pyrkijälle ryhmäseksiä? Kenties menneisyydestä saapuneet vieraat olisivat peloissaan. Kuten Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, joka ei uskalla katsoa ketään edes silmiin omalla työpaikallaan, koska ei tiedä ”mitä siitä tulee”.

Meidän oman aikamme vihreät miehet ovat nyt ihmeissään.

Kallion lukiossa oli ilmaisutaidon opettaja, joka sai rauhassa teettää oppilaillaan raiskausharjoituksia vuosien ajan, osallistuen niihin itsekin, kunnes hänet äkisti irtisanottiin. Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professorina toiminut Panu Rajala puolusti laitoksella opettanutta ystäväänsä. Rajalasta miehen metodit olivat ”hyväksyttäviä”, nehän olivat peräisin Jouko Turkalta.

Teatterikorkeakoulun kunniaprofessorikin nimetty Turkka kertoi 1986 antamassaan haastattelussa, että parasta teatterissa oli saada ”paljon nuorta pillua”. Rehtoriaikanaan Turkka aloitti suhteen nuoren oppilaansa kanssa. Hän joutui jätetyksi ja kosti kirjoittamalla suhteesta teoksen Häpeä. Siinä hän huorittelee nuorta ex-partneriaan ja nimittelee tätä ”veteläksi, vaaleaksi läskiksi ja ”lihavaksi rumilukseksi”. Tämä (mies)kriitikoiden ylistämä teos valittiin Finlandia-ehdokkaaksi.

Life on Mars -sarjan päähenkilö Tyler pääsee takaisin omaan aikaansa, mutta minne meidän aikamme vihreät miehet voivat mennä?

Menneisyyteen ei ole paluuta, mutta onko tulevaisuuteen? Ehkä heille on olemassa ikioma taivas jossa elää kuin vanhoina hyvinä aikoina. Ehkä vihreiden miesten taivaassa saa puristella takapuolia vailla seuraamuksia. Ehkä siellä voi teettää loputtomia raiskausharjoituksia, eikä taidelaitokseen pyrkivä nuori hätkähdä professorin ehdottamaa kielisuudelmaa. Naisia saa haukkua läskeiksi, ja persujen pikkujoulutkin jatkuvat ikuisesti.

Monet näistä miehistä ovat jo onnekseen eläkeiässä. Tässä #metoo-ajassa kärsityt päivät vähenevät hitaasti mutta varmasti. Taivas odottaa. Turkkakin on jo paikalla.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi