Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Ei mitään hätää, Vladimir

25. huhtikuuta 2014 pelattiin Minskissä, Valko-Venäjällä, jääkiekon MM-kisojen loppuottelu Suomi-Venäjä. Joukkueet olivat kohdanneet kolme kuukautta aiemmin Sotšin olympialaisten neljännesvälierässä. Suomi voitti. Halutuimman mitalin, olympiakullan, menetys aiheutti järkytyksen ja maansurun. Nyt asia oli korjattava.

Loppuunmyydyn Minsk-Areenan katsomossa oli huumaava tunnelma. Kaikkialla liehui Venäjän lippuja. Joihinkin oli kirjoitettu ”Krim”. Yhteen jopa ”Alaska”.

Aitiossa istuivat vierekkäin Valko-Venäjän ja Venäjän presidentit. Aljaksandr Lukašenka ja Vladimir Putin. Heidän seurassaan oli joukko nuoria naisia. Putin nyökkäili hyväntuulisena. Lukašenka murjaisi vitsin, ja molemmat nauroivat ääneen. Heidän itsevarmuutensa häkellytti. Viime ottelussa oli tullut turpaan. Miksi he käyttäytyivät kuin olisivat olleet viimeisellä käynnillä Linnanmäen Vekkulassa?

Venäjä myönsi vuonna 2011 Ystävyyden mitalin Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalle René Faselille. Hän saapuikin aitioon hetki ennen pelin alkua ja halasi lämpimästi Putinia. Fasel kuiskasi jotain Putinin korvaan, ja molemmat hymyilivät.

Sotšin puolivälierän olivat tuominneet ryhdikkäästi Kelly Sutherland (Kanada) ja Marcus Vinnerborg (Ruotsi). Heidät oli nyt korvattu Saksan Lars Bruggemannilla ja Yhdysvaltojen Keith Kavalilla. Kahdella jääkiekkohistorian surkeimmalla tuomarilla.

Illan käsikirjoitus paljastui nopeasti. Jevgeni Malkin iski pelin alussa poikittaisella mailalla Erik Hautalan leukaluun murskaksi. Ei rangaistusta.

Kun Suomi oli kuin ihmeen kaupalla kestänyt toiseen erään, ja johtikin sitä 2-1, tuomareiden oli tehtävä jotain. He alkoivat puhaltaa Suomelle täysin järjettömiä jäähyjä.

Venäläispelaajan kompastuminen omiin jalkoihinsa tai suomalaisen luistelu liian lähellä vastustajaa aiheutti vihellyksen. Jopa pelikelloa siirrettiin Venäjän ylivoiman pidentämiseksi. Viidellä kolmea vastaan on helppo pelata. Venäjä voitti.

Tuomarikaksikosta Kaval sai myöhemmin palkkiopestin KHL:ään. Luultavasti myös Bruggemann teki ottelusta hyvän tilin. Mainetta ei myydä halvalla.

Ensi kesän jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä. FBI arvioi että Fifan johtajat ovat saaneet viime vuosien aikana lahjuksina vähintään 150 miljoonaa dollaria. Sveitsin viranomaiset tutkivat parhaillaan Venäjän (2018) ja Qatarin (2022) kisojen myöntämisprosessia.

Myös Venäjän dopingskandaali, Krimin miehitys ja Syyrian pommitukset ovat herättäneet vaatimuksia kisaisännän vaihtamisesta. Fifan uusi puheenjohtaja Gianni Infantino ei ole ajatukselle lämmennyt. Hänen mukaansa ”boikotit ja kiellot eivät ole koskaan ratkaisseet mitään ongelmia”.

Luultavasti Infantino istuu valtionjohdon aitiossa 14.6.2018, kun Venäjä pelaa avausottelunsa Moskovassa. Ehkä hän iskee silmää ja kuiskaa Putinin korvaan samat sanat kuin René Fasel vuonna 2014: ”Vladimir, ei mitään hätää.”

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi