Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Kolumni: Ääripäiden kohtaaminen

Iltapäivällä 19. toukokuuta Floridan Tampassa paikalliseen piippukauppaan saapui kiihtyneen oloinen nuorimies. Hän veti t-paitansa alta pistoolin ja käskytti asiakkaat maahan. Huudeltuaan hetken tappouhkauksia nuori mies piti panttivangeilleen saarnan länsimaissa vallitsevasta korruptiosta ja rappiosta. Sen jälkeen hän vaati soittamaan paikalle poliisin sekä uutiskanava CNN:n.

Tiedotusvälineitä ei koskaan saatu paikalle, mutta virkavalta kyllä. Poliisien saapuessa kaappaaja huusi, kenties Allahu akbar -huutoa mukaillen, ”Allah Muhammed!” Sitten hän vapautti vangit ja antautui. Mies vietiin käsiraudoissa ulos kaupasta. Hän kertoi poliiseille, ettei tekoa olisi ikinä tapahtunut ”jos teidän maanne ei pommittaisi minun maatani.”

Lause herätti ihmetystä, sillä Devon Arthurs, 18, oli syntyperäinen amerikkalainen, joka ei tiettävästi ollut koskaan käynyt Lähi-idässä. Ilmeisesti hän oli sisäistänyt ISIS-terrorijärjestön propagandan yhtä tehokkaasti kuin eräät toisen polven maahanmuuttajat Britanniassa ja Ranskassa. Poliisiauton luona Arthurs nyökkäsi päällään kohti kadun toisella puolella olevaa taloa ja sanoi: ”Tuolla on muuten kaksi erittäin kuollutta kaveria.”

Poliisit löysivät talosta Arthursin kanssa asuneiden Jeremy Himmelmanin, 20, ja Andrew Oneschukin, 18, ruumiit. Radikaalin Atomwaffen-ryhmän jäsenet olivat pesunkestäviä uusnatseja. Devonkin oli ollut järjestön jäsen, kunnes hän oli eräänä päivänä ilmoittanut kääntyneensä islaminuskoon. Kämppäkaverit naureskelivat ratkaisua ja laukoivat halveksivia kommentteja Koraanista. Devon ampui heidät molemmat.

Kun poliisit tutkivat taloa, he löysivät Himmelmanin huoneen seinältä Oklahoman virastotalon vuonna 1995 räjäyttäneen Timothy McVeighin muotokuvan. Autotallista löydettiin sytyttimiä ja ammmoniumnitraattia. Samaa ainetta, jota McVeigh oli käyttänyt 168 ihmistä murhanneessa pommissaan.

Oneschuk poseerasi Facebook-sivullaan puoliautomaattiaseen ja Donald Trumpin kannatusjulisteen kanssa. Hän oli pukeutunut kuvassa kommandopukuun.

Olisiko Tampan kaksoismurha voitu välttää jos Devon Arthurs olisi malttanut mielensä vielä yhden vuorokauden ajan?

Veritekoa seuranneena päivänä Yhdysvaltain presidentti teki ensimmäisen valtiovierailunsa. Se suuntautui ankaran uskonnolliseen Saudi-Arabiaan, syyskuun 11. terrori-iskun tekijöiden kotimaahan.

Jos Jeremy Himmelman ja Andrew Oneshuck olisivat eläneet vielä lauantaina 20. toukokuuta, he olisivat nähneet idolinsa, Donald Trumpin, kättelevän ja tanssivan sulassa sovussa äärikonservatiivista wahhabismi-suuntausta edustavien isäntiensä kanssa. Kenties heidän oma suhtautumisensa sunnilaiseen islamiin olisi hieman pehmentynyt. Ehkä myös Devon olisi tarjonnut, sheikkien esimerkkiä noudattaen, kämppiksilleen sovinnon kättä.

Floridan Tampaan olisi laskeutunut rauhan ja rakkauden ilmapiiri. Ehkäpä autotallissa rakenteilla oleva pommikin olisi saatu yhdessä valmiiksi.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi