Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

What would Jesus do?

Kuva: Tuomas Linna

Kymmenen vuotta sitten Helsingin seurakuntayhtymällä oli nuorille suunnattu mainoskampanja. Jesse diggaa sua ehdoitta -kamppiksessa nuorille jaettiin flyereita ja t-paitoja. Punaisessa paidassa oli kuvituksena kaksi poikaa, jotka makasivat käsi kädessä peiton alla. Peitossa näkyi kaksi kohoumaa. Molemmilla oli yhteinen ajatutuskupla, jossa luki: What would Jesus do?

Kysymys aiheutti hämmennystä, sillä Jeesus ei mainitse Raamatussa homoseksuaalisuutta sanallakaan. Siksi oli vaikea arvioida, mitä hän olisi peiton alla tehnyt. Kampanja kopioitiin Suomeen Yhdysvalloista, jossa Jeesuksen ilosanomaa on levitetty kautta aikojen mitä mielikuvituksellisimmin keinoin.

Pääsin itsekin seuraamaan läheltä uskonnollisen fundamentalismin nousua ollessani vaihto-oppilaana Indianassa 1982-83. Ronald Reaganin ja Moral Majority -liikkeen pomon Jerry Falwellin johdolla Amerikkaa piiskattiin kohti teokratiaa sellaisella innolla, että Päivi Räsänenkin olisi ollut ihmeissään. Myös minä olin vaikuttunut kaapelikanavien tv-evankelistoista. Suomeen palattuani erosin ensi töikseni kirkosta.

Olenkin seurannut niin sanotusti ulkopuolisena tarkkailijana Oulunkylän seurakunnan pastorin Marjaana Toiviaisen tapausta. Olen hämmentynyt. Kun kirkolla on vihdoin henkilö, joka toimii kuten kristinusko opettaa, saa hän siitä palkinnoksi lokakampanjan vailla vertaa.

Nuorta pastoria on haukuttu ”punikkipapiksi”. Hänestä on tehty lukuisia valituksia tuomiokapituliin. Hän on rohkeasti yrittänyt vuoropuhelua muun muassa Suomi ensin -mielenosoittajien teltalla. Hän on tavannut Soldiers of Odinin perustajan ja vienyt vastapuolen mielenosoittajille villahansikkaita suojaamaan kylmältä. Mitään järkevää keskustelua ei ole syntynyt. Päinvastoin.

Toiviaista haukutaan netissä törkeällä tavalla. Hänet on uhattu raiskata ja murhata. Myös hänen ymmärtäjänsä ovat saaneet vihapuheesta osansa. Alexander Stubb joutui tukitwiittinsä jälkeen solvauskampanjan kohteeksi. Sosiaalisessa mediassa riehuvat hirttoporukat siirtyvät uhrista seuraavaan kuin Herodeksen käskystä lapsia murhanneet sotilaat.

Jeesus Nasaretilainen herätti aikalaisissaan suuria intohimoja. Häntä painostettiin, häntä uhkailtiin väkivallalla. Lopulta laillinen esivalta vangitsi ja teloitti hänet.

Nyt, yli 2000 vuotta myöhemmin, myös Marjaana Toiviaisen henki on vaarassa. Väkivallan uhka on konkreettinen. En ihmettele hänen aikomustaan muuttaa pysyvästi ulkomaille sata vuotta täyttävästä Suomesta.

Mitä Jeesus tekisi tänä päivänä, jos hän olisi suomalaisen ”anarkistikirkon” (kuten jotkut poliitikot kirkkoa nimittävät) jäsen? Ehkä hän majoittaisi luokseen kodittomia ja turvattomia pakolaisia. Tarjoaisi heille ruokaa ja suojelua. Leikkisi lasten kanssa. Lohduttaisi ja auttaisi. Ehkä hän kävelisi Toiviaisen lailla vastaanottokeskuksesta lähtevän poliisiauton eteen, jos hän tietäisi kyydissä olevien matkaavan kohti varmaa kuolemaa.

En voi olla varma, mutta näin luulen. Onhan hän kuitenkin Jeesus.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi