Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Kolumni: Mitä täällä tapahtuu?

Englantilainen pariskunta istui vuonna 1975 tv:n ääressä katsomassa komediasarjaa nimeltä Hyväkkäät. Tarinan mukaan aviomies alkoi hihittää hysteerisesti hauskalle sutkautukselle eikä saanut nauruaan loppumaan. Lopulta hän sai sydänkohtauksen ja kuoli.

Vaimon kerrotaan myöhemmin kiittäneen sarjan tekijöitä siitä, että he tekivät puolison viimeisistä hetkistä niin hauskat.

Viime viikolla televisiossa alkoi pyöriä uusintana Tahdon asia, vuonna 2005 ensiesityksensä saanut draamakomedia. Tietääkseni kukaan ei ole sarjaa katsoessaan nauranut itseään kuoliaaksi, mutta kuvauksissa se oli lähellä.

Näyttelin sarjassa naisiin menevää mainosmiestä Mikko Rouhialaa, lempinimeltään Mr. Monimunaa. Mieleeni on jäänyt kohtaus, jota kuvattiin Rouhialan pariskunnan kotona.

Kohtauksessa on aamu, ja Mikko nukkuu. Hänellä on tärkeä presentaatio isolle asiakkaalle. Mikko ei tiedä jääneensä vaimolleen Helenalle (Miia Nuutila) kiinni salasuhteesta. Helena on päättänyt kostaa. Hän on kääntänyt herätyskellon viisareita taaksepäin ja leikellyt saksilla riekaleiksi kaikki Mikon alushousut.

Mikko herää ja katsoo kelloaan, joka ei ole soinut. Hän tajuaa myöhästyvänsä töistä. Ensimmäisestä shokista selvittyään Mikko alkaa etsiä vaatteitaan. Hän huomaa, ettei ehjiä housuja ole. Mikko huutaa ja itkee. Hän löytää jostain punaiset stringit ja juoksee puolialastomana pitkin asuntoa huutaen Helenalle ”Mitä täällä tapahtuu? Mitä täällä tapahtuu? MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU?!”

Kuvatessamme ensimmäistä ottoa ehdin ottaa vain pari juoksuaskelta ennen kuin pokkani petti. Tilanne oli niin absurdi. Räjähdin nauramaan. Kohtaus piti aloittaa alusta. Seuraavassa otossa ehdin huutaa repliikkini puoleen väliin. Revettyäni nauruun kolmatta kertaa putoiluuni aluksi hymyillen suhtautuneella ohjaaja Johanna Vuoksenmaalla oli äänessään totisempi sävy: ”Tää kohtaus pitäisi saada valmiiksi ennen ruokatuntia. Koitetaan nyt skarpata kaikki.”

Yritin keskittyä ja saada hysteeristä mielentilaa hallintaani. Kuulin ohjaajan äänen jostain kaukaa: ”Kuvaus! Ääni! Kamerat…. Olkaa hyvä!” Aloin juosta pitkin kotimme eteistä esittävää lavastetta huutaen ”Mitä täällä tapahtuu? MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU?!” Katseemme kohtasivat Miian kanssa, enkä pystynyt enää jatkamaan. Pyysin kaikilta anteeksi naurunkyyneleitä silmäkulmistani pyyhkien.

Ennen seuraavaa ottoa vetäydyin hetkeksi punnertamaan ja läiskin itseäni avokämmenellä poskille. Yritin tyhjentää pääni kaikista iloisista asioista. Ajattelin luonnonkatastrofeja ja lähiomaisten hautajaisia.

Menin takaisin kuvauspaikalle ja nyökkäsin ohjaajalle huuliani purren. Nyt menisi kerralla purkkiin. Kameroiden käynnistyttyä syöksähtelin edestakaisin punaisissa stringeissäni. Läähätin ja kiljuin falsetissa repliikkejäni. ”MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU?” Kaikki eteni hyvin. Kohtaus oli viittä vaille valmis, kun kuvaajamme Jan Nymanin pokka petti. Kameran takaa kuului pieni pyrskähdys - ja koko kuvausryhmä räjähti nauramaan.

Meni vielä muutama otto ennen kuin kohtaus saatiin valmiiksi.

Matkalla Yleisradion ruokalaan kuulin takanani kävelevän Vuoksenmaan kysyvän Miialta: ”Mitä täällä oikein tapahtuu?”

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi