Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Kolumni: Tämän päivän Paroni von Münchhausenin seikkailut - miksi Neuvostoliitossa ei ollut purukumia?

Muistan nähneeni 1970-luvun lopulla lehdessä uutisen neuvostoliittolaisen diplomaatin vierailusta Lahdessa. Vieraan tutustuessa paikalliseen peruskouluun yksi oppilaista kysyi häneltä, miksei Neuvostoliitossa ollut purukumia. Diplomaatti vastasi, että Neuvostoliitossa tulisi kyllä olemaan purukumia aivan pian. Siitä tulisi maailman parasta purukumia. Siinä maistuisivat samaan aikaan toffee, mansikka ja piparminttu.

Luin samoihin aikoihin paroni von Münchhausenin seikkailuista kertovaa kirjaa. Maailman ihmeellisimmän neuvostopurukumin tarina sekoittui mielessäni paronin kertomuksiin, huimaan lentoretkeen tykinkuulalla, matkoihin kuussa ja valaan vatsassa.

Olen ajatellut viime päivinä sekä vapaaherra Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausenia että Lahdessa vieraillutta neuvostodiplomaattia. He luultavasti viihtyisivät hyvin tässä totuudenjälkeisessä (post-truth) ajassa, jota elämme. Tämä on tarinankertojien aikaa, jossa tosiasiat ja fiktio kisaavat leikkisästi keskenään. Aikaa, jossa Vladimir Putin ja Donald Trump uivat kuin kalat vedessä.

USA:n presidentinvaalien aikana kuulimme hurjia tarinoita Clintonin ylläpitämästä pedofiiliringistä pitserian taka-huoneessa sekä tuhansista muslimeista, jotka hurrasivat Manhattanilla kaksoistornien sortuessa. Trumpin ykkösvaaliteemana oli väite rikollisuuden räjähdysmäisestä noususta Yhdysvalloissa.

Kun toimittajat esittivät tilastoja, joiden mukaan rikollisuus on itse asiassa räjähdysmäisesti laskenut, Trumpin edustajat vastasivat ihmisistä tuntuvan sen nousseen. Trumpin twiittaukset vaalien kolmesta miljoonasta laittomasta äänestäjästä sekä kaikkien aikojen suurimmasta virkaanastujaisyleisöstä olivat Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn mukaan vain vaihtoehtoisia faktoja.

Trump pääsi tällä viikolla puolustamaan ystäväänsä Putinia Fox News -kanavan haastattelussa. Toimittaja Bill O’Reilly kutsui Venäjän presidenttiä ”tappajaksi”. Trump vähätteli väitettä toteamalla (ja ehkä viittaamalla USA:n lähitulevaisuuteen?), ettei Amerikka ole sen parempi. ”Vaihtoehtoisten faktojen” maailmassa Putin ei tietenkään ole tappaja. Hän on humaani herrasmies, joka kantaa huolta maailman lasten hyvinvoinnista. Niin Aleppossa kuin Itä-Ukrainassakin.

Myös Suomessa osataan kertoa hyviä tarinoita.

Sisäministeri Orpo on ilmoittanut kokoomuksen ”panostavan isosti koulutukseen”. Keskustapuolue on ollut ”huolissaan eriarvoistumiseen johtavasta kehityksestä”. Sampo Terho on vakuuttanut perussuomalaisten ”näyttäneen mallia vihapuheen vähentämisessä”.

Viime tiistaina pääministerimme Juha Sipilä saapui tiedotusvälineiden eteen Kultarannassa. Hän kertoi, ettei nykyinen hallitus aio esittää uusia leikkauksia.

Näin mielessäni paroni von Münchhausenin haamun. Se antoi pitkät ja voimakkaat aplodit, silmäkulmat liikutuksesta kosteina. Vieressä seisova, karvahattuun pukeutunut diplomaatti nyökäytti hyväksyvästi päätään. Hänen suunsa jauhoi purukumia. Se maistui varmasti toffeelta, mansikalta ja piparmintulta.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi