Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Eppu Salminen

Laulu Napoleonin moposta ja totuus lyriikoiden takana

Kuva: Tuomas Linna
Juice Leskinen lauloi 1974 ilmestyneellä sinkullaan Napoleonin mopo Ranskan keisarista, joka ei pystynyt saamaan perillistä mopedinsa aiheuttaman tärinän takia. Tarinassa masentunut Napoleon myy rakkaan menopelinsä Charles de Gaullen vaarille ja onnistuu lopulta saattamaan siippansa Joséfinen raskaaksi. Kappale loppuu toteamukseen: "Silloin Ranskan kansa huutaa 'Oh, la la!' - Napoleonillamme lepattaa."

Kuuntelin lapsena usein kyseistä kappaletta ja osaan sen edelleen ulkoa. Pitkäaikaisena fanina haluan nyt täsmentää muutamia laulun väitteitä.

Oliko syy tärinässä vai missä, mutta Napoleon ja hänen vaimonsa keisarinna Joséphine de Beauharnais eivät koskaan saaneet yhteistä lasta. Napoleon sai esikoisensa vasta 41-vuotiaana, toisessa avioliitossaan Itävallan arkkiherttuattaren Marie Louisen kanssa.

Lisäksi on erittäin epätodennäköistä, että Korsikalla 1769 syntynyt Napoleon olisi koskaan myynyt mopoaan Ranskan tulevan presidentin Charles de Gaullen vaarille. Tuskin hän edes omisti mopoa. Ensimmäinen höyrymoottorilla kulkeva mopo valmistettiin vasta vuonna 1868.

Täysin tuulesta temmattu ei laulun aihe kuitenkaan ole.

Saavuin perheeni kanssa Korsikalle sapattivuoden viettoon viime syyskuussa. Asumme pienessä vuoristokylässä noin 500 metrin korkeudessa, lähellä Napoleonin synnyinkaupunkia Ajacciota.

Kotimme on keskellä villiä korsikalaisluontoa. Talomme edustalla kävelee kissojen ja koirien lisäksi sikoja ja lehmiä. Vuorilta voi kerätä kastanjoita ja marjoja ja polttopuita. Silloin tällöin rinteiltä kuuluu laukauksia paikallisten metsästäessä villisikoja.

Kysyin viime viikolla naapureilta, tuntevatko he metsästäjää, jolta voisimme ostaa villisikaa joulupöytäämme. Minua kehotettiin kääntymään Napoleonin puoleen.

Kun ihmettelin vastausta, minulle kerrottiin tarina sen taustalla. Nuorena miehenä Napoleon Bonaparte joutui pakenemaan korsikalaisen kapinajohtajan Pascal Paolin joukkoja. Hän pelastui täpärästi erään pellolla olleen naisen piilotettua hänet suuren hameensa alle.

Paolin joukot ratsastivat ohi, ja Ranskan tuleva keisari kömpi esiin. Hän palkitsi hyväntekijänsä lahjoittamalla tälle maata ja talon. Vastalahjaksi nainen lupasi, että suvun esikoispoika nimettäisiin aina Napoleoniksi.

Lupaus on pitänyt. Taloamme vastapäätä asuu perhe, joka on sukua pellolla seisseelle naiselle. Heidän vanhin poikansa on tuo metsästäjät tunteva Napoleon.

Tervehdimme Napoleonin kanssa päivittäin. Hän puhuu huonoa englantia ja minä vielä huonompaa ranskaa. Viimeksi tavatessamme sain (ilmeisesti) villiskaa koskevan viestini perille. Asia siis etenee.

Napoleon juoksee usein ikkunamme ohi lenkkeillessään viereiseen kylään ja takaisin. Joskus hän saapuu kotiin tyttöystävänsä autokyydillä. Napoleonilla ei ole autoa, mutta perheen talon edessä seisoo parhaat päivänsä nähnyt Yamahan skootteri.

Kun asettelimme eilen jouluvaloja terassille, osoitin skootteria ja lausahdin lapsillemme suurta kunnioitusta äänessäni: Tuo tuossa on Napoleonin mopo.

Kirjoittaja on lahtelaistaustainen näyttelijä.

Eppu Salminen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Eppu Salminen

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi