Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Blogit ja kolumnit

Kolumni: Uutiset ovat kuin Gotham Citystä, ja me olemme uutisten Jokerit

”Mä en voi lakata ajattelemasta sitä lehtijuttua jonka sä näytit”, sanoo teini silmät lautasina ja tulee kylpyhuoneesta kosmetiikkapurkki kädessään.

Kranaatti, jonka olin puolihuolimattomasti heittänyt hänen ajatusmaailmaansa, sisälsi uutisen siitä, että EU aikoo rajoittaa mikromuovien ja liukenevien muovien käyttöä. Lasta järkytti jutun sisältämä tieto siitä, että me ja miljoonat muut läträämme jatkuvasti ihollemme muovia, sillä sitä on kaikkialla: kosteus- ja aurinkovoiteissa, meikeissä, hiusväreissä, hiustenmuotoilutuotteissa ja puhdistusaineissa. Kosmetiikkateollisuus on vähentänyt muovirakeiden käyttöä, mutta liukenevien muovien käyttö on vain lisääntynyt. Muovia on keskimäärin joka toisessa tuotteessa.
 

Skannaan kokeeksi meikkivoiteeni viivakoodin Cosmethics-sovelluksella, joka avaa tuotteen ainesosat ja varoittaa ei-niin-toivotuista aineista. Tieto lisää tuskaa. Myös ison suomalaisen kosmetiikkamerkin (joka brändää itseään arktisen luonnon kauneudella) voiteessa on muovia. Kun olen sivellyt sitä naamaani ja sitten peseydyn, aine päätyy lopulta arktiseen luontoon. Sieltä se ei lähde ikinä pois.

Tämä operaatio toistuu muutama miljardi kertaa joka ainoa päivä, sillä me maapallon ihmiset kaunistaudumme ja puhdistaudumme ja hajustaudumme kaiken aikaa. Muoviyhdisteiden kaikkinaisia vaikutuksia ekosysteemeihin voimme toistaiseksi lähinnä arvailla.
 

”Tässä mun meikkivoiteessa on ihan varmasti kaikkee kamalaa, mut ku tää peittää niin hyvin mun tummat silmänaluset”, sanoo nuori, ja tunnistan ristiriidan, joka häntä piinaa.

Kosmetiikkateollisuus kysyy ovelasti kuin Eedenin käärme: haluaisitko halvan tuotteen, jolla voit luoda itsestäsi upeita illuusioita? Epätäydellisyytensä kanssa painiva ihminen vastaa: kyllä.

Haluaisitko ehostaa itseäsi tuotteella, joka sisältää muovia? Tätä ei kukaan kysy. Vaikeisiin INCI-nimikkeisiin verhoutuneena muovi on uinut liiveihimme. Lasku lankeaa luonnolle, joka on kiltisti hoidellut lyhytnäköisyytemme kulut tähän asti, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että luottokatto on saavutettu (ks. myös ilmastonmuutos, lajien katoaminen).
 

Nämä ovat kuin Gotham Cityn uutiset. Batman-elokuvassa Joker-pahis piti kaupungin asukkaita kauhun vallassa ujuttamalla kosmetiikkatuotteisiin myrkkyä nimeltä Smylex. Tuotteita käyttäneet löydettiin nauruun kuolleina, kasvoillaan hymyä muistuttava irve.

Kauhistuneet gothamilaiset lakkasivat käyttämästä kosmetiikkaa. Uutisankkuritkin nähtiin televisiossa finneineen päivineen.

Luulenpa, ettei tämä olisi mitenkään yliampuva tapa reagoida oman aikamme Smylexiin.

On vaikea nimetä jotakuta tiettyä Jokeria syylliseksi, sillä kaikessa höynäytettävyydessämme olemme itse olleet Gothamin pahis. Batmania on tässä turha huudella apuun, joten nyt olisi otettava itse se hyviksen viitta — ja ei kun taistoon. ”Batslap! Bam! Pow!” minä ajattelen — aina tehdessäni ostamattomuuspäätöksen.

Kirjoittaja on heinolalainen toimittaja.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Blogit ja kolumnit

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi