Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Blogit ja kolumnit

Lukijalta

Jukka Oksaharju: Talous ei saa estää lasta liikkumasta

On alkanut tuntua siltä, ettei yksikään nykypuolueista edistä tarmokkaasti lasten ja lapsiperheiden etua. Juhlapuheisiin nostetaan yksittäisiä asioita tilanteen mukaan. Siksi poliitikkojen ja puolueiden olisi jälleen vaalien lähestyessä syytä miettiä perusarvojaan.

Jos oikeasti haluamme yhteiskunnan olevan eteenpäin katsova ja lapsimyönteinen, on se välttämätöntä ottaa huomioon myös verotuksessa.

Lapset vähenevät

Korkean verotuksen Suomessa monessa kodissa oma taloudellinen selviytyminen on ykkösprioriteetti ennen uusien perillisten hankintaa. Kymmenen vuoden aikana lasten määrä onkin hiipunut sekä absoluuttisesti että suhteessa koko väestömäärään.

Lasten harrastuskulut tulisi välittömästi liittää kotitalousvähennyksen piiriin.

Maan hallitusten leikkauspolitiikan vaikutuksia tuskin voi liioitella trendien voimistamisessa.

Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys on edelleen lasku-uralla. Suomessa naisväen kokonaishedelmällisyysluku on enää vain 1,6. Vielä 2010-luvun alussa vastaava luku lähenteli kahta. Neljän lapsen isänä olen parhaani yrittänyt tämän trendin kääntämiseksi.

Mukaan kotitalousvähennykseen

Monissa perheissä lasten harrastusten esteinä seisovat korkeat maksut ja kalliit välineet. Eläinlääkärillä ja myyntijohtajallakin on tekemistä kausimaksujen kuittaamiseksi.

Nuorisobarometri 2015 mukaan useampi kuin joka kolmas nuori on jo heittänyt harrastusunelman osalta kirveen kaivoon rahapulan vuoksi. Myös yksinäisyyden kokemuksen nähdään olevan yhteydessä perheen tulotasoon.

Kaikilla lapsilla pitäisi olla oikeus kehittää itseään. Siksi lasten harrastuskulut tulisi välittömästi liittää kotitalousvähennyksen piiriin.

Keskiluokkaisilla ja rikkailla perheillä on tänään varallisuutta käytössään enemmän kuin koskaan, eikä näissä kodeissa lasten harrastaminen jää euroista kiinni. Toisin oli 1990-luvun lama-Suomessa, jolloin lapsena viskoin sählymailalla keihästä kerrostalon sisäpihalla pohjoishelsinkiläisessä lähiössä.

Liikkuminen tukee kansanterveyttä

Nyt hyväosaisten perheiden lapsilisistä voisi luopua viivytyksettä ja siirtää nämä eurot rahoittamaan kaikkien lasten liikkumista kotitalousvähennystä laajentaen.

Ensisijaisesti liikunnan tukeminen olisi kansanterveysteko, mutta Berliinin EM-kilpailuiden pyöreän nollan mitalisaldoa vilkaistessa ei sovi unohtaa myöskään kilpailullista puolta. Lajeja tarkemmin tuntematta yleisurheilukentillä voisi olettaa rikkaruohon valtaavan jo alaa.

Itse monta vuotta jalkapallon parissa juniorivalmentajana toimineena ja lähes päivittäin toimivana näen kilpailullisen huippukehityksen todennäköisyyksien kääntyvän niiden nuorten puolelle, jotka eivät saavu kermavaahdot poskilla harjoituksiin katumaasturilla ja uusilla nappulakengillä.

Huippu-urheilun nostaminen vaatisi jokaisen motivoituneen mahdollisuutta päästä mukaan.

Asenteisiin muutos

Yleisen elämänkokemuksen valossa nuorisoa on vuosi vuodelta yhä vaikeampaa saada pois pelikonsolin edestä.

Tietenkään kasvava määrä lapsimassojen epämääräistä liikuttelua ei vielä itsessään riitä kansainväliseen menestykseen, mutta laatuvalmennukseen on ikävää panostaa vain puolella pelaajapotentiaalista.

Moneen muuhunkin asiaan, kuten asenteisiin, tarvitaan muutoksia lähtien vaikkapa siitä, ettei esikoululaisten pihapeleissä pisteiden laskemisesta ja maalien tuulettamisesta räpsähdä automaattisesti viikon pelikieltoa.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Jukka Oksaharju
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Blogit ja kolumnit

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi