Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Blogit ja kolumnit

Tanssi on tie vapauteen – en ihmettele twerkkauksen suosiota

On olemassa helppo tapa lisätä onnellisuutta elämään: tanssi.

Olen tanssinut nuoresta asti, pääasiassa balettia. Sellaista elämäntilannetta ei ole vielä tullut, että olisin jättänyt menemättä tanssitunneilleni. Harrastukseni antaa minulle paljon iloa ja voimaa arkeen.

Viime aikoina olen kokeillut myös twerkkaamista. Enkä ole ainoa. Alavartalon liikkeisiin, kyykky- ja konttausasentoihinkin taipuva tanssi on nykyään melko tyypillinen, monenikäisten naisten harrastus.

Pohjoisen leidit ovat ottaneet lajin omakseen siitäkin huolimatta, että niin kutsutun pepputanssin afrikkalaisperäinen taide poikkeaa radikaalisti meille tutummista tanssiliikkeistä.

En oikeastaan ihmettele lajin naisten keskuudessa saamaa suosiota. Twerkatessa on helppo kokea feminististä voimaantumista, sillä lanteitaan tarpeeksi terävästi iskiessään ei vaan voi pyydellä olemassaoloaan anteeksi. Koko laji tuntuu perustuvan vahvaan asenteeseen, huumoria unohtamatta.

Twerkkaaja julistaa, että hänen ruumiinsa kuuluu hänelle. Voimme tanssia vaikka kyykyssä sortsit jalassa, eikä se kuulu kenellekään. Ei pidäkään kiinnostaa, mitä muut tanssistamme tai ylipäänsä ulkoisesta ilmaisustamme ajattelevat. Saamme pukeutua tai käyttää kehoamme juuri niin kuin haluamme. Ei ole mitään syytä hävetä tai häivyttää itseään tapettiin.

Monissa tanssilajeissa opetellaan tärkeitä taitoja: paitsi tilan, myös oman ruumiin haltuun ottamista. Tanssi lisää oman kehon tuntemusta ja vahvistaa luontevaa suhdetta siihen.

Ruumiin totuttujen rajojen ylittäminen auttaa murtamaan myös henkisiä lukkoja. Notkeuden ja taitojen lisääntyessä henkinenkin liikkumatila laajenee. Tilaa tulee lisääntyneelle itsetuntemukselle ja -varmuudelle. Uskallukselle olla oma itsensä, ihminen, jonka ei tarvitse mukautua muiden odotuksiin ja mielipiteisiin.

Vaikka tytöt ja naiset lähtevät kaikkein rohkeimmin tanssitunneille, harrastus kuuluu kaikille sukupuolille. Se kuuluu niin vauvoille kuin vanhemmillekin ihmisille. Kukapa ei haluaisi nauttia musiikista, estetiikasta ja liikunnallisesta itseilmaisusta iloisessa seurassa.

Tanssissa usein urheilu yhdistyy taiteeseen. Myös twerkkausta voi ryhtyä harrastamaan kuka vain, karskinnäköiset kaksilahkeisetkin. Samoin balettia. Balettitunneille rohjennut mies pääsee melko pian paistattelemaan ballerinojen ja parrasvalojen keskelle uljaana prinssinä.

Tanssi on elämänilon virtaamista. Aluksi kummallisilta tuntuvat liikkeet kannustavat heittäytymään muussakin elämässä. Kaikkea ei tarvitse aina ottaa niin vakavasti. Tanssiharrastus auttaa uskomaan, että elämässä saa olla vähän hassu. Epäonnistuakin voi, kompuroida. Sitkeys kuitenkin usein palkitaan.

Ja kaikkein parasta on se tunne, kun liikkeet sulautuvat musiikkiin – silloin elämä tuntuu hetken aivan ihmeellisen kevyeltä.

Kirjoittaja on orimattilalainen kirjailija.

Mila Teräs
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Blogit ja kolumnit

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi