Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Blogit ja kolumnit

Opettavainen paniikkiposti

Olen elämäni aikana unohtanut lukuisia kalenteriin merkittyjä hammaslääkäreitä, kampaajia ja kirjastojen eräpäiviä. Hajamielisyys on joka kerta yhtä tuskastuttavaa, mutta eräs tietty unohdus yli vuosikymmenen takaa on syöpynyt mieleeni poikkeuksellisen vahvasti.

Kalenterini ilmoitti yllättäen, että toisella paikkakunnalla asuvan kummipoikani syntymäpäivä olisi seuraavana päivänä. Lahjapaketti ei ehtisi ajoissa perille. Katsoin kelloa ja tajusin, että jos tunnin sisään kehittelisin jotain, joka kulkisi kirjeenä, pystyisin vielä pelastamaan maineeni kunniallisena kummitätinä. Etsin laatikoston syövereistä postikortin ja kirjoitin siihen naismuistini mukaan jotakin tällaista:

"Tämä lahjakortti oikeuttaa kortin haltijan viettämään kummitätinsä kanssa huippuhauskaa viihdeiltaa elokuvan ja ravintolaillallisen merkeissä. Elokuvan ja ravintolan kortin haltija saa syntymäpäiväsankarin valtuuksin valita itse."

Mikä nolo paniikissa kehitetty hätäratkaisu! Lahjapaketin puuttuminen paljastaisi kummipoikani vanhemmille oitis, että olin ollut vähällä unohtaa heidän kuopuksensa tärkeän päivän.

Vaan mitä teki 10-vuotias sankari postilähetyksen saatuaan? Kiljui onnellisena, että kyseessä oli hienoin syntymäpäivälahja ikinä ja alkoi saman tien suunnitella, mihin hän veisi kummitätinsä syömään. Tykkäisiköhän täti kiinalaisesta ruoasta?

Onnistunutta viihdeiltaamme muisteltiin pitkään. Olen vieläkin liikuttunut siitä, miten suuren vaikutuksen lahja teki pieneen sankariin. Tuskin olisin voinut ostaa pojalle mitään sellaista materiaa, jonka hän olisi muistanut vielä vuosien jälkeen aivan erityisenä lahjana. Suuri osa nykylapsista elää sellaisessa tavaran yltäkylläisyydessä, että yksittäiset suosikkilelutkin menettävät nopeasti merkityksensä.

Yhteinen aika kummivanhemman kanssa - siis laatuaika ihan vain kahden kesken - ei ole itsestäänselvyys. Esimerkkitapauksessa kymmenvuotias sankari oli sangen otettu myös päätösvallasta, joka lahjaan liittyi. Tanssimme yhden illan iloisesti hänen pillinsä mukaan.

Pukin saapumista uhkaa ainoastaan lahjasäkin painosta vihoitteleva iskias.

Joulu on aikaa, jolloin perheiden tuloerot korostuvat. On perheitä, joihin pukki ei saapuisi ilman hyväntekeväisyyskampanjoita ja vieraiden ihmisten hyvää tahtoa. On perheitä, joissa pukin saapumista uhkaa ainoastaan lahjasäkin painosta vihoitteleva iskias. Joissakin kodeissa lahjoja on niin paljon, etteivät lapset jaksa edes avata kaikkia. Tavarapaljous turruttaa nopeasti.

Jos omat lapsesi kuuluvat turtujien riskiryhmään, heitän ehdotuksen, jonka ehtii vielä toteuttaa täksi jouluksi. Joulupuu-keräys jatkuu Lahden kauppahallissa vielä tänään ja huomenna. Mitäpä jos veisit sinne osan jo hankituista lelulahjoista ja kääräisisit lapsesi pakettiin aineettoman lahjakortin.

Lahjoittaisit sillä kahdenkeskistä, arjesta irrottavaa aikaa, jolloin lahjan saaja sanelee askelmerkit ja saa sataprosenttisen huomiosi.

Kirjoittaja on lahtelainen äiti ja viestintäyrittäjä.

Terhi Kangas
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Blogit ja kolumnit

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi