Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta: Maksuton ehkäisy nuorille maksaa itsensä takaisin

Jouko Rauhala kirjoittaa 10.1. Etelä-Suomen Sanomissa maksuttoman ehkäisystä. Asia-argumenttien sijasta hän hyökkää nuorisovaltuuston edustajia kohtaan asiattomasti.

Maksuton ehkäisy nuorille on Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n suosittelema käytäntö, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Se on käytössä jo yli 50 kunnassa hyvin positiivisin vaikutuksin.
 

Maksuttomalla ehkäisyllä on saatu vähennettyä ei-toivottujen raskauksien ja sitä myötä aborttien määrää. Koska maksuton ehkäisy kattaa myös kondomit, vähenevät oletettavasti myös sukupuolitaudit.

THL on laskenut, että Helsingin sairaanhoitopiirissä yhden lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen hinnalla saataisiin ehkäisypillerit kuudelle nuorelle noin vuodeksi.

Raumalla nuorille tarjoaman maksuttoman ehkäisyn on arvioitu säästävän kaupungin rahoja vuosittain jopa 100 000 euroa pelkästään aborttien muodossa. Säästöihin ei ole edes laskettu estyneitä työkyvyttömyyksiä, lääkehoitoja, lääkärikäyntejä tms.
 

Maksuttoman ehkäisyn hyödyt ovat selvät: turhien aborttien määrä laskee merkittävästi, psyykkisiltä riskitekijöiltä vältytään ja kunta säästää suoraa rahaa. Samalla käytäntö opettaa vastuulliseen perhesuunnitteluun ja seksuaaliterveydestä huolehtimiseen ja siitä keskusteluun. Kun tämä otetaan haltuun nuorena, se osataan vanhempanakin.
 

Mikään historiassa ei osoita, että yhteiskunnan palveluiden puuttuminen johtaisi parempaan vastuunkantoon ja pidättäytymiseen yhdynnästä ja sitä kautta ei-toivottujen raskauksien ja sukupuolitautien vähenemiseen, päinvastoin.

Henkilöihin menevällä kommentoinnilla ei myöskään kannusteta nuoria yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nuoria tarvitaan osaksi päätöksentekoa, jotta kaikkien väestöryhmien ääni tulee kuuluville.
 

Erityisesti nuoria tulee kuulla heitä koskevassa päätöksenteossa. Nuorten maksuton ehkäisy ja kunnan talouden tulevaisuus jos mitkä ovat nuorten asioita. Me kiitämme nuoria aktiivisuudesta.

Toivomme virkamiehiltä arviota siitä, mitä esimerkiksi Rauman tai Vantaan esimerkin mukainen muutos Päijät-Hämeen alueella tarkoittaisi kustannusten suhteen. Meillä raskaudenkeskeytyksiä tehdään nimittäin valtakunnan keskiarvoa enemmän, joten säästöpotentiaalikin lienee suurempi.
 

Lahden kaupunginvaltuutetut

Elisa Lientola (vas.)
Henni Hyytiä-Ilmonen (kesk.)

Maria Mäkynen (sd.)
Valtuutettu (sd.)
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi