Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Ville Skinnari: Kanada ei ole meistä kaukana

Sijainti maapallon pohjoisosissa, jääkiekko kansallisurheilulajina, avara luonto ja kylmä talvi yhdistävät Suomea ja Kanadaa. Myös erilaisissa onnellisuutta, maiden mainetta tai hyvinvointia mittaavissa tutkimuksissa kärkipaikat jakaantuvat yleensä Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Kanadan kesken, vaikka välillä Sveitsi saattaa kiilata.

Vierailin Torontossa tällä viikolla, jolloin harmaalta taivaalta tippunut räntä sai ainakin sään puolesta kaiken näyttämään siltä kuin lentokone olisi laskeutunut takaisin Helsinkiin. Vientimme Kanadaan on nyt vajaa 500 miljoonaa euroa ja se pitää lähivuosina saada kaksinkertaistettua.

Suomi kiinnostaa Kanadassa. Hallitusohjelmaan kirjattiin kesäkuussa maailman kunnianhimoisin ilmastotavoite: hiilineutraali Suomi vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian tämän jälkeen. Suomella on osaamista, joka tekee maastamme kiertotalouden kansainvälisen edelläkävijän.

Suomalainen kaukolämpöverkko on erinomainen vientituote, jolla on kysyntää myös Kanadassa.

En olisi koskaan uskonut, että ilmastotavoitteiden lisäksi myös jääkiekko-osaamistamme kysytään Kanadassa. Menestyksemme ei ole jäänyt huomiotta. Suomesta halutaan oppia. Tämä tiedetään jo Vierumäellä ja Pajulahdessa.

Tapasin Torontossa Kanadan juuri valitun ympäristöministeri Jonathan Wilkinsonin, jonka kanssa keskustelin maamme hiilineutraaliustavoitteesta, jo tehdyistä toimenpiteistä ja siitä, miten Kanada voisi hyödyntää Suomen ratkaisuja. Kanada järjestää ensi vuonna kiertotalouden kansainvälisen foorumin, jossa me olemme vahvasti mukana.

Kanadan matkalle osallistui myös 16 suomalaista kiertotalouden yritystä ja samalla Torontoon avattiin uusi Business Finlandin toimisto.

Kerroin kanadalaisille Lahdesta esimerkkejä. Miten olemme päässeet eroon kivihiilestä ja kuinka me olemme rakentaneet kestävää kehitystä ja puhdasta energiantuotantoa. Suomalainen kaukolämpöverkko on erinomainen vientituote, jolla on kysyntää myös Kanadassa. Me emme vain aina näe lähelle. Lahdessa tehdään erinomaista työtä.

Kiertotaloudessa Suomella on viennin kasvumahdollisuuksia kiertotalouden lisäksi myös metsäteollisuudessa, kaivostoiminnassa sekä jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämisessä.

Kanadan toiseksi suurin provinssi Ontario on saamassa valmiiksi pitkäntähtäimen metsästrategian ja kanadalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten kokemuksia metsäteollisuuden hiipumisen kääntämisestä kannattavaksi kiertotalousliiketoiminnaksi.

Kanada ei ole meistä kaukana. Olemme monella tavalla henkinen naapuri.

Me teemme vielä paljon maaleja yhdessä kansainvälisesti, koska jaamme samat arvot ja olemme molemmat lähellä luontoa ja urheilua. Lisäksi olemme tottuneet tulemaan toimeen isompien naapureiden kanssa ja rakentamaan dialogia sekä yhteistyötä.

Ville Skinnari

Kirjoittaja on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri (sd.)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi