Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kertokaa lapsenlapsille lauluin, miten kallis sotilaille oli tämä maa

Laulu Sotaveteraanin iltahuuto on tosi koskettava. Siinä toistetaan kertosäkeessä, että pitäisi kertoa lapsenlapsille, miten kallis sotilaille oli tämä maa. Mitä siis itse kerron ja kertoisin lapsenlapsille ja teillekin, lukijoille?

Keski-Suomessa isäni kotitalosta lähti talvisotaan seitsemän poikaa. Kotiin jäi isä, äiti, kolme siskoa ja nuorin veli. Kotiväki rukoili paljon, erityisesti äiti.

Äidillä oli raskas huoli ja pelko poikien asioista koko ajan. Hän sairastui jatkosodan aikana syöpään ja kirjoitti sitten Mannerheimille. Hän pyysi, että saisi tavata vielä kerran sodassa olevat poikansa ennen kuolemaansa, vallankin, kun hänen 60-vuotispäivänsä olivat tulossa.

Kaikki he hoitivat työnsä ja perheensä kiitollisina vapaudesta ja elämän lahjasta.

Niin tapahtuikin. Sotilaat pääsivät lomalle ja tapasivat äidin ja perheensä keväällä 1944. Siitä noin kolmen kuukauden kuluttua äiti kuoli.

Jatkosodan päätyttyä nämä seitsemän poikaa tulivat koteihinsa Jumalan armosta ja esirukousten avulla, vaikkakin kaksi haavoittuneina. Kaikki he hoitivat työnsä ja perheensä kiitollisina vapaudesta ja elämän lahjasta.

Tämä sukuni kertomus on yksi pieni tarina Suomen tilanteesta sota-aikana. Oli paljon hätää ja ahdistusta. Mutta oli myös paljon nöyryyttä ja rukousta ja Jumalan kunnioitusta.

Sotahistoria kertoo ihmeistä, mitä tapahtui rintamalla ja perheiden asioissa. Nämä kuusi setääni, isäni ja monet muut sotilaat taistelivat kotiensa, perheidensä, isänmaansa, ristilipun ja sanan- ja uskonnonvapauden puolesta.

Ei heille olisi tullut mieleenkään kieltää lapsia menemästä kirkkoon joulujuhlaan tai laulamasta viimeistä säkeistöä Enkeli taivaan -virrestä. Heidän mielestään olisi ollut röyhkeää viedä poliisikuulusteluun kansanedustaja, jos hän on lainannut Raamattua.

Setäni ovat kuolleet ja ainoana sisaruksista on elossa 101-vuotias isäni.

Onneksi vanhuuden muistisairaus auttaa, ettei hänen tarvitse täysin ymmärtää, miten alas tämän maan kristillisiä arvoja on poljettu.

Sinikka Savonen

Hollola

Lue myös: ”Koimme, että olimme tehtävässämme hyödyksi”
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi