Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Heikki Helin: Kuntaliitos ei auta – tarvitaan sote-uudistus

Kansanedustaja ja Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.) haluaa avata keskustelua Päijät-Hämeen maakunnan kokoisen kunnan perustamisesta (UL 13.11). Kari kirjoitti: ”Tänä päivänä kilpa elinvoimaisista asuinpaikoista käydään maamme eri alueiden, ei kuntien, välillä. Olisiko myös Päijät-Hämeessä tarpeen katsoa palveluiden järjestämistä tulevaisuudessa laajempana maakunnan kokoisena kuntana?”

Maakunnassa on Karin ajatus sivuutettu hiljaisuudella. Vain Etelä-Suomen Sanomat ja Uusi Lahti kommentoivat sitä ”viran puolesta” pääkirjoituksissaan. Ehkä kyse oli Karin tulevan pormestarikampanjan alkuvirittelystä.

Kuntaliitoksia on selvitetty Päijät-Hämeessä kaksikin kertaa. Ensin oli Uusi Kunta -hankkeessa ja sitten kuuden kunnan kesken Salpausselän kuntaliitosta. Suurkunta kariutui viime kädessä muiden kuntien Lahtea kohtaan tuntemaan syvään epäluuloon. ESS:n pääkirjoituksessa (7.11) todettiin toiveikkaasti, että vaikka epäluuloa on edelleen ilmassa, ihmisten vaihtuminen Lahden johtopaikoilla on voinut hälventää sitä siinä määrin, että uudelle yritykselle voisi nyt olla paremmat edellytykset.

Kun lahtelainen Kari vaatii maakunnallista ajattelua kuntaliitokseen asti, voisivat lahtelaiset katsoa peiliin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous meni farssiksi, kun lahtelaiset halusivat pitää sekä puheenjohtajan että varapuheenjohtajan paikat. Oma etu syrjäytti maakunnallisen ajattelun, mikä heikentää lahtelaisia kohtaan tunnettua luottamusta (ESS 16.10). Luottamusta eivät ole ainakaan vahvistaneet monet kiistat kustannusten jaoista.

Köyhien liitosta ei synny vaurasta kuntaa.

Pankkeja on pidetty esikuvana kuntien tuottavuusohjelman laadinnassa. Nordea kehitti palveluverkkoaan 10 vuotta sitten lakkauttamalla konttorinsa Sysmässä, Hartolassa ja Padasjoella ja ties missä. Pakinassa kuvasin tapahtunutta seuraavasti (IH 18.8.2010):

”Konttoreita ei siis lakkautettu tai suljettu. Padasjoen konttori sulautetaan Vääksyn konttoriin. Vaikka näin on, pistetään Padasjoen konttorin ovet kiinni ja padasjokisten on mentävä Vääksyyn, jos haluavat puhua pankkivirkailijan kanssa. Samalla tavalla sysmäläisten ja hartolalaisten on mentävä Heinolaan pankkitoimihenkilöä tapaamaan. Siitä huolimatta pankki voi yhdistymisen myötä tarjota Sysmän ja Hartolan konttorien asiakkaille nykyistä laajemmat ja kilpailukykyisemmät sijoitus-, rahoitus- ja vakuutuspalvelut Heinolan täyden palvelun konttorissa.”

Näin se menee kuntapuolellakin, tehtiin liitoksia tai ei. Kouvolassa päätettiin vuosi sitten, että kaupungin 34 koulusta säilyy vain 20 koulua (KS 12.11.2018). Parempia palveluja löytyy, mutta kauempana. Palvelut karisevat ja siirtyvät kohti maakuntakeskusta.

Kapuloita tuollaisen kehityksen rattaisiin heitti omaa tietään kulkenut Sysmä. Se ulkoisti sote-palvelunsa 20 vuodeksi, millä se turvasi palvelut, kun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä leikkaa palvelujaan muista kunnista.

Maakunnan kuntien talous on kurimuksessa muun maan tapaan. Väestöennusteiden mukaan maakunta kuihtuu. Alenipa Lahdenkin asukasluku viime kuussa. Kuntaliitoksissa on pyritty vahvempiin kuntiin, mutta kuntaliitos ei tätä ongelmaa ratkaise. Köyhien liitosta ei synny vaurasta kuntaa.

Kunnat tarvitsevat mahdollisimman pian maakunnallisen sote-uudistuksen, jossa vastuu sote-palveluista siirtyy valtiolle. Sipilän hallituksen ajama uudistus olisi tuonut maakuntaan rahaa lisää 40 miljoonaa euroa. Uudistus helpottaisi pienten kuntien taloutta ja toisi tavallaan ne aiempien uudistusten perusteena mainitut leveämmät hartiat.

Kirjoittaja on lahtelainen dosentti.

Heikki Helin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi