Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lientola tuli samalla hutkineeksi perheklinikan

Lahden kaupunginvaltuutettu Elisa Lientolan (vas.) vuodatti (ESS 27.11.) budjettikokouksen jälkeisiä tuntemuksiaan. Kirjoitus on otsikoitu, että ”toimimaton omistajaohjaus antaa tilaa populismille”. Jo tämä antoi viitteitä siitä, että päättäjällä oli mopo karannut pahasti käsistä.

Vaikka nimeäni ei kirjoituksessa mainittu, paikoin panetteluksi äitynyt arvostelu kohdistui perheklinikan perustamista esittäneeseen valtuutettuun, siis minuun, joten muutama täsmennys on paikallaan.

Kerrataanpa heti aluksi muutama perusseikka. Lahdessa kuntalain mukaista ylintä päätäntävaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto. Näin siis myös talousarvion osalta.

Vasemmistolaiselle työväenliikkeessä demokratia on aiemmin ollut se peruskivi, jolle rakennetaan. Lientola viis veisaa tästä periaatteesta, sillä hänen mielestään puolueiden (ei valtuustoryhmien) keskinäiseen talousarviosopimukseen ei valtuustossa olisi enää saanut olennaisilta osilta puuttua.

Olisi reilua, että Lientola olisi avoimesti kertonut, mistä hänen kiukuttelunsa nyt juontaa. Syynä on se, että useiden valtuutettujen aloite alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä on kadonnut omistajaohjausprosessissa ”molokin kitaan”, eikä se sisälly Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulevaan budjettiin. Saman kohtalon koki aloitteeni vammaisten ihmisten henkilökohtaisen avun parantamisesta.

Lahden kaupungin omistajaohjauksesta on säädetty kaupunginvaltuuston hyväksymässä hallintosäännössä ja hyvinvointiyhtymän päätöksentekoprosessista perussopimuksessa, jotka Lientola on kritiikittä valtuustossa hyväksynyt, joten syyttävä sormi osoittaa myös häneen.

Lientola on siis valinnut kiukuttelussaan väärän osoitteen hutkiessaan populismin leimakirveellä minua siitä, kun rohkenin esittää ratkaisua monien perheiden hätään. Näin tehdessään hän tuli hutkineeksi leimakirveellä myös avun tarvitsijoita ja ennakoivan hoidon perheklinikan.

Huostaanottobisnekseen voimallisesti rynnivät sote-jätit kiittävät ja kumartavat vastuutaan väisteleviä päättäjiä.

Lientolan esittämät syytökset toimivallan ylistyksistä vaikuttavat omituiselta höperöinniltä. Vastaavaa laintuntemuksen puutetta esittivät valtuustokokouksessa muutamat muutkin heidän väittäessään, että koska Lahti on antanut hyvinvointiyhtymälle sote-palvelujen järjestämisen, ei kaupunki voi näihin asioihin vaikuttaa.

Tämän tulkinnan osoittaa vääräksi äskettäin eronpyyntönsä jättäneen kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) lausunto lokakuulta, jolloin hän totesi, että ”kuntayhtymiä rahoittavat ja ohjaavat kunnat ovat viime kädessä vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, eli (kuntien) taloushaasteet eivät saa vaarantaa perusoikeuksien toteutumista alueella”.

Valtuuston enemmistö (55–3) siis päätti hylätä ennaltaehkäisevän perheklinikan. Talousarviokirjaan kirjatuista korulauseista huolimatta perheiden ongelmat kasvavat, sillä mielenterveysongelmien ja huostaanottojen ennaltaehkäisyyn ei tule uusia voimavaroja, vaan nurkan takana väijyy jo uudet yt-neuvottelut henkilöstövähennyksineen. Huostaanottobisnekseen voimallisesti rynnivät sote-jätit kiittävät ja kumartavat vastuutaan väisteleviä päättäjiä.

Seppo Korhonen
Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi