Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Maanomistajan vastuu tuulivoimalan purkamisesta

Toimijoille tulisi asettaa rahastointi- tai vakuusvelvoite purkukustannuksia varten.

Suomeen rakennetaan nykyisin Pohjois-Euroopan suurimpia tuulivoimaloita. Arvostetun Die Welt -lehden (2.11.) mukaan samanaikaisesti Saksassa tuulivoimarakentaminen on lähes pysähtynyt, kun yli 1 000 eri kansalaisjärjestöä on voimakkaasti rakentamista vastaan. Suomessa alaa koskevat säädökset tulevat jälkijunassa. Kukaan ei tiedä esimerkiksi, mitä voimaloille tapahtuu, kun ne ovat käyttöikänsä lopussa 15–20 vuoden kuluttua.

Die Weltin mukaan Saksan ympäristövirasto varoittaa vanhojen voimaloiden näköpiirissä olevasta hävitysongelmasta. Voimalan siivissä on kuiduilla vahvistettua lujitemuovia 30–50 tonnia. Nämä lasi- ja hiilikuiduilla vahvistetut muovit on lähes mahdotonta kierrättää tai puhdistaa.

Siivet ovat ongelmajätettä. Niitä sahattaessa tai poltettaessa syntyy asbestipölyyn verrattavia haitallisia hiukkasia.

Voimalan siivissä on kuiduilla vahvistettua lujitemuovia 30–50 tonnia.

Saksan johtava jätekonserni Remondis varoitti julkisesti, että Saksan energiakäänne on kohtaamassa tässä valtavan jäteongelman. Suomessakaan ongelmajätelaitos ei suostu ottamaan vastaan tällaisia materiaaleja. Saksan ympäristövirasto haluaa lisäksi, että toiminnan loputtua massiiviset betoniperustukset poistetaan ja kierrätetään.

Suomessa ei ole säädöksiä koskien tuulivoimaloiden hävittämistä käyttöaikansa jälkeen. Tuulivoimatoimijoille tulisikin yhteiskunnan vaatimuksesta asettaa rahastointi- tai vakuusvelvoite purkukustannuksia tai muuta sellaista varten, kuten tapahtuu ydinvoimatuotannossa ja kaivosteollisuudessa. Näin maanomistajat, jotka antavat maitaan vuokralle tuulivoimayhtiölle, eivät joutuisi vastuuseen purkukuluista.

Kuntapäättäjiä miellyttää, kun tuulivoimarakentajat kertovat perustavansa paikallisen osakeyhtiön, joka omistaa voimalat. Rakentajat ovat kuitenkin ehkä vain kehittäjiä, jotka hankkeen valmistuttua siirtävät paikallisyhtiön omistuksen kasvottomille kansainvälisille sijoittajille.

Maanomistajat tekevät usein huolettomasti maanvuokrasopimuksia, joissa paikallisyhtiö sitoutuu myös jälkihoitoon. Kuitenkin kun voimala on käyttöaikansa lopussa ja tuulivoimatuottoja ei enää tule, silloisen omistajan on helppo ajaa paikallisyhtiö alas, jolloin sillä ei enää ole halua eikä kykyä vastata purkutyöstä. Siinä tapauksessa jälkihoitovastuu siirtyy maanomistajalle.

Sari Murto

varapuheenjohtaja

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry

Lue myös: Tanska pystyttää pian Eiffelin tornin kokoisia tuulivoimaloita – vihreän energian supervalta aikoo päästöttömäksi valtioksi ennätysvauhdilla
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi