Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Onko saamelaisiin kohdistunut pilkka tietämättömyyttä?

On ongelmallista aina, kun valtaväestö tekee vähemmistöstä huumoria. Perusasetelma ei miksikään muutu, vaikka sitä julkisuudessa käännellään ja väännellään.

Julkisuudessa on noussut kohu Pirkka-Pekka Peteliuksen saamelaissketseistä sekä henkilön itsensä anteeksipyynnöstä saamelaisille.

Peteliuksen anteeksipyyntöön on suhtauduttu todella kirjavasti. Paras kokonaiskuva saadaan sieltä, keihin pilkka kohdistui silloin 1980-luvulla.

Television yhtenäiskulttuuri tuotti pahimmoilleen vuosiksi saamelaisilla pilahahmoilla syrjiviä käsityksiä, joilla voitiin oikeuttaa kaduilla huutelu saamelaista alkuperää oleville ihmisille.

Historiassa saamelaisten oikeudet ovat edenneet pitkän kivulloisen tien. Saamelaisten oikeuksiin herättiin vuonna 1973, kun perustettiin saamelaisvaltuuskunta ja vasta vuonna 1995 saamelaiset saivat tunnustetun aseman suomalaisessa lainsäädännössä.

Saamelaiset eivät ole maahanmuuttajia, vaan he asuvat neljän maan alueella ja vaikuttavat paikallisesti omalla alueellaan.

Saamelaisilla on nykyään saamelaiskäräjät, joissa käsitellään saamelaisasioita. Saamelaiset eivät ole maahanmuuttajia, vaan he asuvat neljän maan alueella ja vaikuttavat paikallisesti omalla alueellaan.

Ongelmallista on, ettei Suomessa kouluissa käsitellä saamelaiskulttuuria kuin aukeaman verran ja näin ollen saamelaiskulttuuri jää valtaväestölle lähinnä kuriositeettiasteella vaikuttavaksi ilmiöksi.

Perinteiseen saamelaismääritelmään saamelaiseksi määritellään kolme sukupolvea nykypolvesta. Kaikki ei lasketa saamelaiseksi. Statuksettomat saamelaiset sekä metsälappalaiset eivät lasketa perinteisen saamelaismääritelmän mukaan oikeaksi saamelaisiksi ja näin ollen heillä ei ole oikeutta päättää esimerkiksi asioista saamelaiskäräjillä.

Lisätietoja tästä löytyy Liken kustantamasta Veli-Pekka Lehtolan Saamelaiskiista-kirjasta.

Sami Korkiakoski
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi