Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Mikä lääkkeeksi vauvakatoon?

Edellisen hallituksen aikana lanseerattiin “synnytystalkoot” ja alkoi suuri keskustelu siitä, miksi Suomessa ei synny enää lapsia. Keskustelu on ollut rikasta, ja useita erilaisia lääkkeitä onkin jo keksitty syntyvyyden lisäämiseksi.

Jotkin kunnat tarjoavat rahaa jokaisesta syntyneestä lapsesta, ja isiä kannustetaan pitämään isyysvapaitaan työelämän tasa-arvoistamiseksi. Mielestäni erilaisten kannustimien keksiminen on sama asia kuin hometalossa pelkän katon remontointi. Se ei ratkaise asian ydintä.

Pikavippien sijaan meidän täytyy kehittää kulttuuriamme ja tapaamme puhua vanhemmuudesta ja lapsista. Lisäksi ihmisten tekemiin ratkaisuihin kohdistuva kiusaaminen sosiaalisessa mediassa tulee lopettaa heti!

Tulevien sukupolvien syyllistäminen lapsettomuudesta ja jatkuva muistutus eläkkeistä tulee myös lopettaa. Mikäli haluamme lisää veronmaksajia, on siihen paljon nopeampia keinoja kuin syntyvyyden lisääminen, sillä vaikka länsimaissa syntyvyys laskee, maapallo kärsii edelleen ylikansoittumisesta.

Uskonkin, että kaikki tämä syyllistäminen ja mystisen kiireen luominen urakehitykseen on vaikuttanut siihen, että Suomessa on suuri kuilu toteutuneen ja toivotun lapsiluvun välillä – tai ainakin näin juuri tehdystä perhebarometrista voidaan huomata. Muistan itsekin itkeneeni vessassa, toivottu positiivinen raskaustesti kädessä, että urani ja elämäni oli nyt tässä. Onneksi olen voinut jälkikäteen todeta, että elämä on vasta edessä.

Vanhemmuus ja lapsen saaminen mullistavat monen elämän niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja juuri näistä syistä on tärkeää saada tukea ja aikuisten seuraa uusien kokemusten äärellä. Kenenkään ei tarvitse tai pidä joutua olemaan yksin vanhemmuuden kanssa.

Muistan itsekin itkeneeni vessassa, toivottu positiivinen raskaustesti kädessä, että urani ja elämäni oli nyt tässä.

Vaikka meillä on jo nyt tarjolla yksi tasa-arvoisimmista vanhempainvapaajärjestelmistä ja yhteiskuntamme tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia kohdata vertaisiaan, ei mikään korvaa läheisten tarjoamaa tukea ja esimerkkiä. Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, minkälaiseen sävyyn puhumme asioista ja miten hyväksymme muiden valinnat.

Voimme myös muistuttaa itseämme ja toisiamme siitä, että kaikkea ei tarvitse saada heti ja kaikessa ei tarvitse onnistua.

Kokoomusnaiset ovat vuosisadan ajan tehneet työtä perheiden ja tasa-arvon puolesta. Siksi pyydämmekin, että tulevaisuudessa me kaikki oppisimme arvostamaan erilaisuutta ja tekisimme asioita yhdessä yhteisölle.

Meidän pitää tuoda käsitys vanhemmuudesta tähän päivään, sillä ympäristömme on erilainen kuin ennen. Voisiko tehokkain lääke tähänkin olla erilaisuudesta iloitseminen?

Ida Rantanen

Varapuheenjohtaja

Lahden kokoomusnaiset ry

Lue myös: Johanna Ritala on vapaaehtoisesti lapseton - ”En halua miettiä, menenkö kampaajalle vai ostanko lapselle vaatteita”
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi