Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Työntekijöiden ehtojen heikentäminen jatkuu

Postin toiminnassa kyse on tietysti siitä rakenteellisesta muutoksesta, josta viime vuodet on yhteiskunnassa ollut puhetta. Näin sitä rakenteita muutetaan. Kuten maan edellinen hallitus, haluaa valtio edelleen heikentää yksilön toimeentuloa sen sijaan, että parantaisi työntekijän hyvinvointia. Toimeentulon heikentyminen ajaa entistä useamman yhteiskunnan apujen piiriin ja heikentää ostovoimaa sekä vähentää verotuloja, eikä lisää hyvinvointia.

Kyse ei ole ainoastaan Postin työntekijöiden palkkojen alennuksesta, vaan kaikkien meidän työntekijöiden. Tämän alennusleikin aloitti Juha Sipilä (kesk.). Hän avasi Pandoran lippaan tämäntyyppisiin työntekijöiden ehtojen heikentämisiin ja onnistuikin muun muassa viemään julkisten alojen työntekijöiden lomarahoista 30 prosenttia kolmeksi vuodeksi.

Nyt on tie auki muillekin. Näin tes-kierroksen alkuun vedetään matto alta hajota ja hallitse -strategialla. Nyt vain koko ansiotulosta pyritään viemään jopa 30 prosenttia, mikä on 2 000 euron kuukausipalkasta 600 euroa. Onko taivas vain rajana? Mitä seuraavaksi otetaan pois työntekijöiltä, jos tämä maaliin saadaan? Halpatyömarkkinoita rakennetaan.

Nykyhallitus on kirjannut keskeisinä tavoitteinaan: "Talouspolitiikan päämääränä on hyvinvoinnin lisääminen. Se tarkoittaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää talouskasvua, korkeaa työllisyyttä ja kestävää julkista taloutta. Talouden vakauden ansiosta vältetään yllättävät, hyvinvointia heikentävät muutokset ihmisten elämässä. Hallitus kiinnittää erityistä huomiota päätösten vaikutuksiin pitkällä aikavälillä. Perinteisten taloudellisten mittarien tukena ja rinnalla päätöksenteon valmistelun tukena hyödynnetään mittareita, jotka kuvaavat taloudellista, ekologista ja sosiaalista hyvinvointia."

Yhteiskunnassamme ollaan olevinamme esimerkillisiä vihapuheiden ja tasa-arvon suhteen, kehittäminen on huippua ja lääketiede suorastaan uraauurtavaa. Silti omien kansanlaisten toimeentulolla ei ole väliä. Valtion yhtiöt etunenässä heikentävät toimeentuloa ja samalla johtoporras nostaa bonuksia.

Toimeentulotukiasiakkaat eivät ole tämän maan elättejä, vaan suurten yritystukien saajat, jotka eivät ota suomalaista töihin kuin palkattomiin kokeiluihin tai harjoitteluihin. Eikä työehtosopimuksissa sovituilla palkoilla, vaan ottamalla vuokratyövoimaa tai halpuuttamalla työsuhteen ehtoja yksipuolisesti.

Keksitään aina uusia tavoitteita, mihin verovarat voidaan työntää, kunhan eivät vahingossa vain mene sen pienituloisen veronmaksajan käyttöön.

Hyvinvointiyhtymäkin perustettiin voiton tavoittelumielessä, ja siinä ajatuksessa, että saadaan jaettua kustannukset, annettiin yksityisille mahdollisuus päästä verovaroihin. Näin kuntalaiset maksavat terveyspalveluistaan moneen kertaan ja usein huonosta sellaisesta.

Syy ei ole työntekijässä, vaan palvelun alasajon tavoitteessa, halvemman tuottajan/tekijän ollessa hakusessa. Julkisten palvelujen tehtävä on tuottaa palvelua verovaroin kuntalaiselle, ei tuottaa voittoa eikä kilpailla yksityisten kanssa eikä hassata verorahoja. Veronmaksaja maksaa monin verroin siitä palvelusta, mikä tuotetaan. Tavoitteena kun on yhtiöittäminen.

Maakuntamalliin pyritään edelleen menemään ja verotus sen mukaan, vaikka toisin väitetään. Näin meille tulee jo olemassa olevan verotuskäytännön lisäksi yksi veroporras lisää – maakuntavero, ja jälleen sen tavallisen ihmisen toimeentulo heikkenee entisestään. Leipäjonot kasvavat siis.

Mitä suurempi on toimintakenttä, sitä vähemmän yksilöllä on merkitystä ja laatua saa hakea. Keksitään aina uusia tavoitteita, mihin verovarat voidaan työntää, kunhan eivät vahingossa vain mene sen pienituloisen veronmaksajan käyttöön. Maakunnat tarvitsevat hallinnon, monta johtajaa ja asiantuntijaa ja niin edelleen, ja ne kaikki maksavat.

Satu Lehtola,

varavaltuutettu (sd.)

Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi