Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilmastoraivolle lisäkierroksia politiikasta

Tieteessä tehdään virheellisiä havaintoja siinä missä inhimillisessä toiminnassa yleensäkin.

Ilmastonmuutoskeskustelu alkaa olla raivon asteella. Voidaan puhua ilmastoraivosta kaikkien muiden raivojen rinnalla. Ilmastoraivon ydin löytyy siitä, että osa ihmisistä on ottanut puheen ilmastonmuutoksesta tosissaan ja toinen osa ei, tai ainakin epäilee.

Raivo saa lisäkierroksia politiikasta, koska politiikka perustuu kuriin saattamiseen. Jokin kansanosa on aina saatava kuriin hinnalla millä hyvänsä. Jos ei maanviljelijät, niin ainakin lehmät, jotka röyhtäilyllään ovat tuhoamassa koko maapallon.

Ilmastonmuutos on kurinpitoon vähintäänkin taivaan lahja. Se tuo hallitukselle legitimiteettiä ja saa politiikan näyttämään tarpeelliselta. Ja mikä parasta, ilmastonmuutos tarjoaa keinon saada lisää veroja ja muita ympäristön pelastamiseksi tarpeellisia maksuja.

Vaikka kukaan ei voi olla varma siitä, että ihminen on ilmastonmuutoksen aiheuttaja, niin suojelu on aina hyvä asia siinä missä pyrkimys puhtaaseen ilmaankin, sanotaan. Likaisen ilman tekeminen on aina paha asia. Sen lapsetkin saivat aikoinaan kokea ihan tuntoaistin avulla.

Ilmastonmuutoskeskustelu näyttäytyy lähinnä poliittisena ilmiönä. Vieläpä sellaisena, joka ohittaa perinteisen taloudellisen intressin ja alistaa sen sitä ylempien voimien palvelemiseen.

Vihreä aate muistuttaa päivä päivältä muinaisia luonnonuskontoja, joiden keskeisenä ajatuksena on ollut luonnon lepyttäminen. Jos maa uhkaa kuivua, niin pistetään pystyyn reipas sadetanssi.

Vihreä aate muistuttaa päivä päivältä muinaisia luonnonuskontoja, joiden keskeisenä ajatuksena on ollut luonnon lepyttäminen.

Koska mitään järkevää käsitystä tehokkaista tai edes tarpeellisista toimenpiteistä ei ole, ilmastonmuutoksen torjuminen, luonnonsuojelu ylipäätään, johtaa irrationaaliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi määräykseen järjestää jätteiden käsittely kiinteistöille, joilla ei asu ristinsielua, tai latauspisteiden laitattaminen pitkin ja poikin tietämättä, onko sähköauto edes ekologinen ratkaisu. Niin kutsuttu paskalaki on eräänlainen mansikka kakun päällä.

Kysymys ilmaston lämpenemisestä ihmisen toiminnan vuoksi herättää epäilyksiä. Ilmaston lämpötila on vaihdellut kautta aikain. Mikä on ihmisen osuus esimerkiksi hiilidioksidin osalta? Kuinka paljon enemmän luonto itse tuottaa kysymyksessä olevaa ainetta? Vai onko tilanne päinvastainen?

Väitetään myös, että hiilidioksidin määrän kasvu on seuraus ilmaston lämpenemisestä eikä päin vastoin. Kuitenkin hiilidioksidin määrän lisääntymistä ilmakehässä pidetään ilmaston lämpenemisen syynä.

Miten voidaan olla varmoja laskelmien oikeellisuudesta? Tieteessä tehdään virheellisiä havaintoja siinä missä inhimillisessä toiminnassa yleensäkin. Äskettäin suomalaiset hiilinielulaskelmatkin näyttävät olleen mittavasti pielessä.

Pertti Salminen

Lahti

Lue myös: Tuulivoima noussut halvimmaksi sähköksi
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi