Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Jukka Oksaharju: Suomi tarvitsee investointeja osinkojen sijaan

Tuloskauden jälkeen Helsingin pörssin arvokkaimmat yritykset ovat Kone, Nordea ja Neste. Näiden perässä hiihtävät Sampo, Fortum, Nokia, Telia ja UPM-Kymmene. Listauksen osalliset kiteyttävät Suomen elinkeinorakenteen: perusteollisuutta, finanssisektoria ja pari teknologiaorientoitunutta yritystä.

Suomen tämän päivän elinkeinorakenne vastaa pitkälti maailman arvokkaimpien yritysten listan rakennetta vuosikymmen sitten. 2010-luvun alussa maailman arvokkaimmat pörssiyritykset olivat Petrochina, Exxon Mobil, Microsoft, ICBC, Walmart, China Construction Bank, BHP Billiton ja Petrobras.

Kuluvaan vuoteen mennessä samainen globaali lista on täyttynyt tyylipuhtaasti digitaalisuuteen paljon investoineilla yrityksillä. Nyt arvokkaimpien kärkikahinoissa ovat Microsoft, Apple, Amazon.com, Alphabet (Google), Berkshire Hathaway, Facebook, Tencent ja Alibaba.

Kaikki ovat digibisneksiä pois lukien sijoittajalegenda Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway – tosin senkin suurin pörssiomistus on edellä listattu Apple.

Digitaalisuudella saavutetut läpimurrot ovat olleet suomalaisittain tiukassa osin siksi, koska Helsingin pörssin yritykset ovat viime vuosina jakaneet 70–80 prosenttia tuloksistaan osinkoina. Tämä osuus on tietenkin ollut pois investointien rahoituksesta. Arvokkaimpien yritysten listan rakennemurros onkin Suomessa juuttunut niihin kuuluisiin lähtötelineisiin.

Helsingin pörssin suuryrityksistä Nordea, Sampo ja Nokia ovat ilmoittaneet leikkaavansa osingonjakoaan. Osin syyt liittyvät heikentyneeseen tulokseen, osin kasvaneeseen haluun investoida. Kaikkiaan on todennäköistä, että Suomessa osinkopotti tulee ensi keväänä laskemaan kuluvan vuoden ennätystasolta.

Omistajan ja yhteiskunnan etu olisi, että myös tulostaan kasvattavat yritykset pohtisivat toisenkin kerran osinkojen ja investointien suhdetta, koska tosiasiassa ne perustuvat investoinneilla saavutettaviin tuottoihin. Ja tulevaisuuden tuotot edellyttävät uudenlaista ajattelua investoinneissa.

Osingot eivät saa olla itsetarkoitus.

Valitettavasti Helsingin pörssin arvokkaimpien yritysten lista kuvastaa yleisemminkin koko Euroopan tilaa. Maanosallamme ei ole maailman arvokkaimpien pörssiyritysten listalla ainoatakaan jäsentä. Myöskään it-sektorilla maailman arvokkaimpien listalle yksikään ei tule Euroopasta.

Kotimaan uutisotsikot jo sen todistavat, että taivumme suojelemaan vanhaa. Poliitikoille tuntuvat kelpaavan ne mallit, jotka eivät kajoa saavutettuihin etuihin tai tuhoa joskus kauan sitten toiminutta.

Yritysjohtajien ja poliitikkojen pitäisi katsoa peiliin. Miten voisimme helpottaa investointeja aineettomaan osaamiseen? Yllättääkö maailman myllerrys johtoryhmän aina uudelleen? Amerikkalaiset arvatenkin investoivat tulevaisuuden liiketoimintamalleihin, joissa voittaja korjaa likimain koko potin. Siitä näkökulmasta ei kannata ihmetellä, miksi osakeindeksit liitävät New Yorkissa ennätyksissä ja meillä lennetään matalammalla.

Tarvitsemme kabinetteihin digitalisaation osaamista ja riittävät paukut tämän alueen kehittämiseen, koska perinteiset toimialarajat ryskyvät. Nykymenolla Ismo Alangon laulu käy vähitellen toteen: ”kun Suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä”.

Jukka Oksaharju

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi