Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ehdotuksia sähköautojen latausinfraksi

Latauspisteiden rakentamisen tulisi olla valtaosin energian myyjien vastuulla.

Kuva: Anni Nieminen

Näin meitä viedään. Vuosikymmenten ajan Suomessa ja muuallakin maailmassa on rakennettu taloja, tieverkostoja ja autojen energiansaantipisteitä ilman suurempia ihmeellisyyksiä. On tehty virheitäkin, kuten pilattu jossain arvokasta maaperää huonoilla polttoainesäilytysratkaisuilla, mutta niistäkin ongelmista on selvitty – ja varmaan selvitään tulevaisuudessakin.

Uusia jakeluasemia on rakennettu tarpeen mukaan valtateiden varsille. Energiansaanti autoilevalle kansalaiselle on ollut helposti käytettävissä ja ymmärrettävissä.

Nyt ollaan muuttamassa koko auton energianhankinnan perusteita siten, että taloyhtiöistä, ja jopa yksittäisistä taloista, halutaan tehdä energianjakeluasemia. Ja vieläpä siten, että asukkaat maksavat näiden rakentamisen. Jopa nekin asukkaat maksavat, jotka eivät koskaan sähköavusteisella välineellä tule kulkemaan.

Valtio on lähtenyt mukaan tähän järjettömään inframullistukseen antamalla ohjeita ja koulutusta aiheeseen. Poliitikkomme ovat jopa lupaamassa avustuksia asunto-osakeyhtiöille, jotka näitä asemia pihoilleen rakentavat. Väärä toimintamalli, todella väärä.

Vanhojen taloyhtiöiden sähköjärjestelmät eivät yleensä kestä montaa latauspistettä ilman suuria johdotusmuutoksia. On suorastaan edesvastuutonta ohjata taloyhtiöiden päätöksentekoa siihen suuntaan, että kaikista paikoista on tehtävä latauspisteitä. On edesvastuutonta edes levittää sellaista tietoa, että se olisi nykyisillä järjestelmillä mahdollista.

On täysin väärin, että viranomaiset ovat lähteneet mukaan päästövähennysten nimissä ohjaamaan yksityisiä taloyhtiöitä tällaiseen järjestelmämuutokseen.

Sähköautot ovat osa tulevaisuuden liikennekulttuuria, joten niiden energiahuolto tulee olla toteutettu järkevällä tavalla.

Näin se tulisi tehdä – yksinkertaisesti ja selvin pelisäännöin:

Latauspisteiden rakentamisen tulisi olla pääsääntöisesti energianmyyjien vastuulla, kuten se on nykymuotoisessa polttoainejakelujärjestelmässäkin. Valtio voisi sitten erinäisin painostuksin tai avustuksin osallistua tähän projektiin.

Ensimmäiseksi tulisi jokaisella polttoaineenjakeluasemalla (myös niin sanotulla kylmäasemilla) olla vähintään yksi sähköauton latauspiste. Polttoaineenjakeluyhtiö osoittaa paikan ja sähköenergian myyjä hoitaa latauspisteiden rakentamisen. Tällä ratkaisulla selvittäisiin koko latausongelmasta jo vuosia eteenpäin, ilman asuinkiinteistöjen omia rakennelmia.

Seuraavaksi tulevat kaupunkien ja kuntien velvollisuudet rakentamiseen. Asukasluvusta riippuen kaupungit velvoitettaisiin osoittamaan tietyn määrän paikkoja latauspisteiden rakentamiselle. Ja jälleen energianmyyjä hoitaisi järjestelmän kuntoon. Ja viimeistään tässä vaiheessa olisi käytössä järjestelmä, josta asiakas voi nähdä, missä on lähin latauspiste, ja onko se vapaa.

Yksityisten taloyhtiöiden osuus latauspisteiden rakentamisessa:

Kun yleisen latauspistejärjestelmän rakentaminen on saatu sujumaan, voidaan keskustella järkevällä tasolla taloyhtiöiden osallistumisesta latauspisteiden rakentamiseen. Se voisi toimia vanhojen kiinteistöjen osalta esimerkiksi seuraavasti. Taloyhtiöitä velvoitettaisiin osoittamaan tietty määrä paikkoja latauspisteille riippuen kiinteistön koosta. Ja sen jälkeen sähköenergian myyjällä olisi velvollisuus rakentaa nämä latauspisteet tontille ja tehdä laskutuksen mahdollistama järjestelmä.

Jos kuitenkin yksityinen taloyhtiö tai muu sellainen haluaa rakentaa kaikille autopaikoilleen latausmahdollisuuden, niin sehän tietysti sopii.

Näin menetellen selvittäisiin monelta vaikealta ongelmalta taloyhtiöiden päätöksenteossa.

Ja valtiomme hallituskin saisi selkeän työkalun ohjata päästövähennysten syntyä sähköautoilua markkinoimalla. Sähköautot ovat osa tulevaisuuden liikennekulttuuria, joten niiden energiahuolto tulee olla toteutettu järkevällä tavalla.

Jyri Pirhonen
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi