Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Maakunnan vaihtohanke vei palvelut Iitistä

Kuva: Juha Peurala

Eräiden poliittisten suuntavaihtoehtojen muodostama ryhmittymä keskittyi kahdenkymmenen viimeisen vuoden ajan pääkysymyksenään maakunnan vaihtamisen ajamisen Päijät-Hämeeksi. Sen uskottiin ratkaisevan kaikki Iitissä itse aiheutetut ongelmat ja tuomaan vain parannuksia kunnan paheneviin taloudellisiin ja hallinnollisiin kysymyksiin.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi uhrattiin kaikki kouluja ja myytiin ne pilkkahintaan. Ajettiin terveydenhuolto alas, kun ei uskallettu kunnanjohtajan ja luottamusmiesjohdon toimesta alkaa vastustamaan huononnuksia ja puolustamaan kuntalaisten oikeuksia. Edunvalvonta oli täysin onnetonta ja puutteellista. Tähän on saatava parannus ja terveyskeskussairaala takaisin käyttöön.

Mainitsemani koalition toimintalinjana oli pitää hyvät välit, jota ajatelmaa hyväksi käytettiin niin Kymenlaaksossa kuin Päijät-Hämeessäkin. Lopputulos oli kuntalaisten kannalta katastrofi. Palvelut heikkenivät kaikilla sektoreilla. Nyt ruoka ostetaan Lahdesta.

Lisäksi huononnuksia on tulossa. Hammashoito, röntgen ja ensivasteambulanssi ovat siirtymässä pois kunnasta.

Kun Vasen Ryhmä otti jo vuonna 2015 talousarviokokouksessa esille Päijät-Hämeen hankkeet, ei yksikään valtuutettu kannattanut. Sen jälkeen jokaisessa kokouksessa ryhmä on ottanut esille, että terveydenhuollon huononnukset on otettava valtuuston käsittelyyn. Yksikään ryhmä sen paremmin kuin yksittäinen valtuutettukaan ei ole esitystä kannattanut.

Kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajille soittaa, sieltä vastataan, mitä sinä moista valitat, meillä on kunnanjohtajan sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien allekirjoittamat hyväksynnät.

Aiheutettiin suuri katastrofi. Sitä yritetään peitellä mielikuva- ja kaunistelukirjoituksilla sekä ottaa etäisyyttä tehtyihin tuhmuuksiin. Moottoriradat, kanavat ja ylisuuret investointiratkaisut ovat talouden iso rasite.

Hammashoito, röntgen ja ensivasteambulanssi ovat siirtymässä pois kunnasta.

Valtuustoenemmistö ei uskonut vuonna 2007 Lareal/Lacel hankkeenkaan tarkoitusta, vaan Iitin kunta lainasi suoraan kassasta 3,25 miljoonaa euroa, josta on vielä maksamatta 2,1 miljoonaa. Kun 30 vuotta on kulunut, on loppusumma lähes kaksinkertainen alkupääomaan nähden. Tilannetta pahensi vielä kunnanhallituksen enemmistön tekemä takaus kiinnitysten muuttamisesta pankin hyväksi. Siitä aiheutui lisävahinkoa. Ja mitä pankki nyt teki? Pisti konttorin kiinni ja asiointi kävi kelvottomaksi.

Päätöstä lainata suoraan kassasta 3,25 miljoonaa euroa, on pidettävä talousvaikeuksien alkusysäyksenä.

Tätä ratkaisua on seurannut lukuisa joukko enemmistön voimin tehtyjä veronmaksajille kalliiksi tulleita päätöksiä. Valuuttaa palaa ilman päätöksiä ihan pienen klikin pohjalta.

Terveyskeskussairaalan lopettamista ei käsitelty kunnanhallituksessa tai -valtuustossa. Tähän menettelyyn oli saatu hiljainen hyväksyntä niin sanotuilta johtavilta luottamusmiehiltä. Pienen vähemmistön vastustuksesta ei piitattu, vaan käveltiin niiden mielipiteiden yli.

Perustuslaki takaa kunnille laajan itsehallinto- ja päätösoikeuden, jota lakia mielestäni rikottiin. Asia olisi pitänyt ehdottomasti ottaa kunnanvaltuuston käsittelyyn. Ei otettu kuuleviin korviin, kun hyvät välit -linja on tärkeämpi kuin kuntalaisten elinehtojen puolustaminen.

Toinen asia, jos ja kun, maakunnan vaihto toteutuu ja 42 toimintoa siirtyy Hämeenlinnaan ja Lahteen, jonne ei ole julkista liikennettä, miten arkinen asiointi paranee? Miten käy pelastuslaitoksen, poliisin ja työvoimahallinnon toimintojen? Poliittisen klikin, mikä poltteli siltoja Kymenlaaksossa aina henkilötasolle asti, puuhastelu vaikuttaa aina rajalla olevien Iitin kunnan asukkaiden arjen toimintaan.

Vähemmistön näkemyksiä ei aina kannata jyrätä matalaksi. Kuntalaisten täytyy aktiivisesti ottaa kantaa, koska siihen valitut instanssit eivät sitä uskalla tehdä, kun hyvät välit ovat tärkeimmät.

Hannu Suhonen
valtuutettu, Vasen Ryhmä
Iitti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi