Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Joulujuhlan sisältö on ratkaiseva

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kanta Kouvolassa kirkossa vuonna 2017 järjestettyyn joulujuhlaan on aiheuttamassa hätäjarrutuksia kouluissa, myös Päijät-Hämeessä (YLE Lahti ja Kotka 11.11.2019).

Ennen ratkaisujen tekemistä suuntaan tai toiseen on kuntien sivistystoimessa syytä lukea kyseinen ratkaisu tarkkaan. Asia ei ole niin yksioikoinen kuin uutisten perusteella vaikuttaa.

Julkisuudessa esiin nousseiden näkökohtien varaan ei päätöksiä kannata rakentaa. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen keskittyy pääosin kyseisen tilaisuuden sisältöön, ei niinkään paikkaan.

Apulaisoikeusasiamies käsittelee myös uskonnollisten yhteisöjen tilojen käyttöä muun muassa äänestys- ja kutsuntapaikkoina.

Kirkollisen tilan käyttö koulun juhlassa on ratkaisun mukaan ongelmallista. Mitään ehdotonta kieltoa hän ei suoraan esitä toisin kuin mediassa välillä on tulkittu.

Omasta työstään Pölönen itse on Etelä-Saimaa-lehdessä todennut (11.9. 2018), että ”Oikeusasiamies ei ole tuomioistuin eikä anna oikeudellisesti sitovia päätöksiä”.

Kirkossa järjestettävistä koulun joulujuhlista on olemassa myös toinen tuore ratkaisu, johon Pölönen viittaa. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on todennut 10.9.2019, että ”Joulujuhlan järjestäminen kirkossa ei itsessään tee tilaisuudesta uskonnollisesti sitouttavaa, mutta --- tilaisuus ei saa olla keskeiseltä sisällöltään tunnustuksellinen ja uskonnon harjoittamiseksi katsottava”.

Apulaisoikeusasiamies käsittelee myös uskonnollisten yhteisöjen tilojen käyttöä muun muassa äänestys- ja kutsuntapaikkoina.

Ratkaisunsa johtopäätöksissä apulaisoikeusasiamies viittaa Opetushallituksen ohjeisiin ja perustuslakivaliokunnan mietintöön, joissa koulujen uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä käsitellään. Hän kehottaa Kouvolan kaupunkia niitä noudattamaan.

Asian ydin on siis kaksi vuotta sitten järjestetyn joulujuhlan sisältö, ei niinkään tila. Pelkkiä lehtijuttuja lukemalla voi syntyä juuri päinvastainen käsitys.

Pekka Törrönen
Orimattila

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi