Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ratkaiseeko sähköautoilu päästöongelman?

Maailmalta kantautuu tuloksia, että dieselauto voisi olla jopa sähköautoa ilmastoystävällisempi!

Ratkaiseeko sähköautoilu liikenteen päästöongelman? Kysymykseen on yksiselitteinen vastaus – ei! On harmillista, ettei julkisuudessa enempää avata, mitä tapahtuu raaka-öljyä jalostettaessa.

Päättäjien tulisikin enemmän kuulla asiantuntijoita, henkilöitä, jotka joka päivä tekevät töitä esimerkiksi jalostuksen parissa.

YLE on julkaissut aiheesta uutisen, tietopaketin jo 20.10.2016, jossa kerrotaan asiasta paljon. Samassa jutussa ST1 pääomistaja Mika Anttonen on lausunut, että sähköautoilu ei vähennä liikenteen päästöongelmaa ja leimaa sähköautoilun pelastajana höpö-höpö jutuksi. Hän samalla lausuu myös senkin, ettei vastusta sähköautoilua, mutta hänkin kaipaa avoimempaa tiedon jakamista.

Anttosta vaivaa, ettei ihmisillä ole mitään käsitystä päästöjen vähentämisen kokonaiskuvasta.

Raaka-öljyä jalostettaessa esimerkiksi lentopolttoaineeksi syntyy sivuvirroista autojen polttomoottoreissa käytettäviä bensaa ja dieseliä. Kun lentoliikenne kasvaa koko ajan, kasvaa näiden sivuvirtojenkin määrä tietenkin.

Missä nämä sivuvirrat käytetään, jos ei autoissa? Ei niitä maahankaan kaiketi voi kaataa? Jos läntinen maailma ei näitä käytä, laivataanko ne esimerkiksi Afrikkaan tai Aasiaan? Ja mitä niille siellä tapahtuu?

Biopolttoaineet tekevät voimakasta tuloaan. Uusissa metsäteollisuuden investoinneissa on otettu erittäin hyvin huomioon jalostuksessa syntyvät sivuvirrat. Näistä uusista investoinneista saadaan puuraaka-aine tarkasti hyödynnettyä, syntyy myös sivuvirtaa, josta voi jalostaa myös polttoaineita. Kuitenkin meillä vastustetaan näitä investointeja, jopa ilmaston tuhoajina.

Dieselmoottoritkin on jo melkein julistettu pannaan. Maailmalta kantautuu aina vaan selvempiä tuloksia siitäkin, että dieselauto voi olla jopa ilmastoystävällisempi vaihtoehto kuin sähköauto!

Hallituksella on kovat, jopa ehkä ylisuuret tavoitteet ilmastoasioissa. Ainakin aikataulut ovat liian kireät. Näistä johtuen meillä saatetaan tehdä hätiköityjä ja kalliita päätöksiä, jotka eivät johdakaan parhaaseen lopputulokseen.

Päättäjien tulisikin enemmän kuulla asiantuntijoita, henkilöitä, jotka joka päivä tekevät töitä esimerkiksi jalostuksen parissa. Eikä niin kuin nyt, että vain tutkijankammioissa ja erilaisissa kuplissa hääräävät sanelevat, miten tulisi menetellä.

Ilmastonhuoli on aiheellinen ja tärkeä. Siksi onkin tärkeää, että päätökset perustuvat realismiin ja tietämykseen.

Tapio Tuominen
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi