Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Näkökulma sukututkimukseen – suku on tärkeä, sehän tarjoaa suojaa seksuaalisuudelta

Sunnuntaisuomalaisessa (ESS 2.11.) oli kiinnostava artikkelikokonaisuus suvun merkityksestä. Oli kuitenkin yllättävää, että aikana, jolloin seksuaalisuus tuntuu ylikorostuvan ja tunkeutuvan joka paikkaan, suvusta onnistuttiin kirjoittamaan laveasti ilman viittaustakaan seksuaalisuuteen. Kuitenkin suku on tärkeä, sehän tarjoaa suojaa seksuaalisuudelta.

Maailmankuulu suomalainen sosiologi Edward Westermarck tunnetaan muun muassa havainnostaan, jota kutsutaan Westermarck-ilmiöksi. Sen mukaan ihminen tuntee seksuaalista vastenmielisyyttä niitä (usein hyvin rakkaita) ihmisiä kohtaan, joiden keskellä hän on kasvanut. Sama toimii myös toisin päin. Kasvattaja tuntee seksuaalista vastenmielisyyttä kasvatettavaansa kohtaan. Tosin, kaikista evoluution luomista käytännöistä on myös poikkeuksia, mutta nyt ei ole kysymys niistä.

En tiedä, paljonko asiaa on tutkittu, mutta tuntuu sekä omien kokemusteni että tavallisen arkiajattelun kannalta luonnolliselta, että tuo seksuaalisen vastenmielisyyden kokeminen ulottuu muihinkin sukulaisiin, kuten serkkuihin, täteihin ja setiin. Sama pätee tietysti vastaavalla tavalla muutenkin läheisiin ihmisiin. Emme halua lähestyä heitä seksuaalisesti.

Suomessa serkut voivat toki mennä naimisiin keskenään, mutta se on harvinaista, mikä mielestäni vain vahvistaa Westermarckin melkein sata vuotta sitten esiin tuomaa ajatusta. Itselläni oli, ja on toki vieläkin, aika monta sekä isän että äidin puoleista serkkua. Lapsina tietysti leikimme yhdessä, mutta me viihdyimme hyvin yhdessä myös leikki-iän jälkeen.

Se tarjoaa erityisen mahdollisuuden olla ihminen ihmiselle.

Oli myös luonnollista, että jakauduimme leikeissämme usein tytön ja pojan muodostamiin pareihin. Kahtiajako tyttöihin ja poikiin olisi merkinnyt samalla jakoa tyttöjen ja poikien leikkeihin. Ei kukaan sellaista halunnut. Myöhemmin tansseihin lähdettiin yhdessä, tanssittamaan muita kuin toisiamme.

Seksuaalinen vastenmielisyys ei merkitse mitään muuta vastenmielisyyttä. Se saattaa jopa olla syvän ystävyyden edellytys. Seksuaalisella vastenmielisyydellähän on myös toinen ulottuvuus, sillä mies ei halua seksiä miehen eikä nainen naisen kanssa. Tämäkin on toki sääntö, josta on poikkeuksia.

Sen sijaan miehen ja naisen välillä tätä vastenmielisyyttä ei käsittääkseni ilmene. Seksuaalisuudesta – sekä positiivisesta että negatiivisesta – vapaa läheisyys voikin siis toteutua mielestäni vain miehen ja naisen välillä.

Luulen, että suvun suuri merkitys on siinä, että se vapauttaa. Se tarjoaa luonnollisen mahdollisuuden ihmisten väliseen seksuaalisuudesta vapaaseen läheisyyteen ja jopa hellyyteen. Se tarjoaa erityisen mahdollisuuden olla ihminen ihmiselle.

Sukuja ja sukulaisuutta kannattaa tutkia myös tästä näkökulmasta.

Esa Juurola
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi