Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kolmas vaihtoehto kannabiskeskusteluun – käyttö rangaistavaksi 21 vuoden iässä

Kysymys kannabiksen käytön kriminalisoinnista on yksi tämän päivän kuumia keskustelunaiheita. Syystäkin, sillä päihteiden liikakäytön seurauksena syntyneet tai liikakäyttöön johtaneet mielenterveyshäiriöt ovat koko yhteiskunnassa huolestuttavassa määrin lisääntyneet!

Koska juuri kannabis näyttää olevan erityisesti nuorten suosima huume nuuskan ohella, heidän tulevaisuudestaan huolestuneet aikuiset esittävät sen kriminalisointia. Perustelunaan he esittävät, että rangaistavuus vähentäisi sen käyttöä ja sitä voitaisiin paremmin myös valvoa. Kriminalisoinnin vastustajat puolestaan pitävät kannabista suhteellisen vaarattomana aineena, joten he vastustavat sen kriminalisointia.

Minun mielessäni tämä asetelma herättää mielikuvan, että kannabiskeskustelun takana on kaksi toisistaan poikkeavaa käsitystä siitä, miten ihminen kehittyy lapsesta aikuiseksi. Kannabiksen kriminalisointia vastustavien kanta viittaa sellaiseen käsitykseen, jonka mukaan mahdollisimman suuri vapaus nuorelle antaa parhaan mahdollisuuden itsenäistyä, joten hänen vapauttaan ei pitäisi rajoittaa! Toisen ryhmän mielestä lapsen kehitys itsenäiseksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi edellyttää huolta pitävää, lapsen kehityksen rinnalla kulkevaa vanhemmuutta.

Lapsen tasapainoisen kehityksen takaamiseksi meillä Suomessa on lastensuojelulaki, joka antaa sisällölliset ohjeet käsitteelle vanhemmuus. Lastensuojelulain sisältö perustuu lapsen kehitystä koskevaan tieteelliseen tutkimukseen, jonka takana on näyttöön perustuvaa tietoa. Lastensuojelulain tarkoittama vanhemmuus on psykologinen käsite, joka koskee, ei ainoastaan lapsen ”virallisia” vanhempia eli biologisia vanhempia ja sijaisvanhempia, vaan kaikkia niitä aikuisia, jotka ovat ”paikalla” siinä tilanteessa, jossa lapsi (alaikäinen) osoittautuu olevan vanhemmuuden tuen tarpeessa.

Edellä sanottuun perustuen ehdotan kannabiskeskustelun ratkaisuksi kolmatta vaihtoehtoa.

Jos lapsi käyttää huumeita, kyse on silloin vanhemmuuden vajeesta, jossa lapsi on uhri, ei se osapuoli, jolle kuuluu perimmäinen vastuu.

Ehdotan, että kannabiksen käyttö määriteltäisiin rangaistavaksi 21 vuoden iässä, jolloin nuorelta päättyy voimassa olevan lastensuojelulain takaama vanhemmuuden turva. Koska vanhemmat ja yhteiskunta ovat lapsesta vastuussa 21-vuotiaaksi saakka, lasta itseään ei silloin pitäisi rangaista mahdollisesta kannabiksen käytöstäkään. Syyllistämisellä on silloin väärä kohde.

Jos lapsi käyttää huumeita, kyse on silloin vanhemmuuden vajeesta, jossa lapsi on uhri, ei se osapuoli, jolle kuuluu perimmäinen vastuu. Jos kannabiksen käyttö määriteltäisiin rangaistavaksi 21 vuotta täyttäneille, se viestisi nuorille jo alun alkaen sitä, että mikäli hän käyttää kannabista jatkuvasti, 21 vuotta täytettyään hän joutuu siitä juridiseen vastuuseen. Tieto kannabiksen rangaistavuudesta velvoittaisi myös vanhempia tarkempaan tilanteen seurantaan.

Periaatteessa ikäraja voisi olla tätäkin korkeampi, sillä uudistetussa lastensuojelulaissa, joka tulee voimaan 1.1.2020, yhteiskunnan jälkihuoltovelvoite nousee peräti 25 ikävuoteen. Ikärajaa ei ole korotettu turhan takia. Se on osoittautunut tarpeelliseksi, koska ympäröivä yhteiskunta muuttuu niin nopeasti, että siihen valmistautuminen vaatii enemmän aikaa kuin tähän asti on tarvittu.

Itse kuitenkin kannattaisin kannabiksen rangaistavuuden kohdalla 21 vuoden ikärajaa, sillä vastuun ottamisen omasta elämästä on hyvä kasvaa asteittain. Vanhemmuuden velvoite väistyy vain sitä mukaa kuin nuoren oma kyky kantaa vastuuta alkaa toimia.

Leila Keski-Luopa
YTT, psykoanalyytikko, työnohjaaja, organisaatiokonsultti
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi