Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Puretaan opintojen ja työelämän sukupuolieriytyminen!

Suomi mainitaan usein maailmalla tasa-arvon mallimaana. Meillä on kuitenkin vuosikymmeniä jatkunut tasa-arvopulma: sekä koulumme, että työelämämme ovat vahvasti eriytyneet sukupuolen mukaan.

Suomalaisten koulutusvalinnat ovat vahvimmin sukupuolittuneet kaikista EU-maista, käy ilmi Nuorisotutkimusseura ry:n Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen tutkimuksesta. Tuore OECD:n koulutusvertailu vahvistaa trendin.

Työelämän ja opintojen sukupuolittuneisuus alkaa jo nuorella iällä. Vaikka PISA-tutkimusten mukaan suomalaiset tytöt ovat maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä, he eivät hakeudu näille aloille yhtä helposti kuin pojat toisen asteen jälkeen. Jo yläasteella tyttöjen ja poikien ainevalinnat eriytyvät: tytöt valitsevat enemmän kieliä, pojat enemmän luonnontieteitä.

Ammatillisessa koulutuksessa eriytyminen on erityisen vahvaa, tytöt suuntautuvat terveys- ja hyvinvointialalle, pojat teknilliselle alalle.

Ammatillisessa koulutuksessa eriytyminen on erityisen vahvaa, tytöt suuntautuvat terveys- ja hyvinvointialalle, pojat teknilliselle alalle.

Sukupuolijako johtuu monesta syystä, eikä vähiten yhteiskuntamme tiukasti ylläpidetyistä sukupuolirooleista. Esimerkiksi mediamme käyttää 2/3 haastatteluissa mieluummin mies- kuin naisasiantuntijaa. Kun valinnat opinnoista ja työaloista tehdään pitkälti mielikuvien varassa, on tärkeää, että annamme nuorillemme monenlaisia esimerkkejä. Median, mainosten ja opintomateriaaliemme on muututtava kuvaamaan tasa-arvoisempaa Suomea.

Työelämän vahva jakautuminen ylläpitää sukupuolirooleja tuloerojen muodossa – naiset dominoivat julkisen sektorin aloja ja näin ollen julkisiin sektoreihin kohdistuneet leikkaukset ovat viime vuosina kurittaneet heitä enemmän.

Naiseläkeläisten köyhyys on myös ylikorostunutta ja naisten asema työelämässä on harvemmin johtopaikoilla. Vaikkakin 1970-luvulta lähtien hyvinvointivaltion rakentamisen jälkeen naiset ovat olleet vahvasti kiinni työelämässä, kotitalouksien vastuut eivät edelleenkään jakaudu tasan. Naiset siis kantavat työelämän lisäksi suurimman osan vanhemmuuden vastuista ja kotitöistä.

Purkaaksemme näitä ahtaita sukupuolirooleja ja räikeästi eriytyneitä kouluja ja työpaikkoja, on meidän muutettava yhteiskuntamme sukupuolijakoja kokonaisvaltaisesti. On panostettava nuorten opinto-ohjaukseen ja lisättävä moninaisia ammattikuvia. Lisäksi on tärkeää, että media nostaa tasa-arvoisemmin eri alojen asiantuntijoita ja heidän moninaisuuttaan näkyville.

Emmi Lintonen

Hämeen Demarinaiset pj.

Lue myös: Lukijalta: Kannabisvaara tulee, oletko valmis?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi