Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahden kaupunginhallitus vastaa: Työn Paikan lakkautus pitkä prosessi

Lahden kaupunki on seurannut yhtiötä koko sen toiminnan ajan.

Päätös Lahden Työn Paikka oy:stä ei syntynyt Lahden kaupunginhallituksessa hetkessä, vaan pitkän prosessin tuloksena.

Työn Paikkaa edeltävä Tuoterengas perustettiin aikoinaan tarjoamaan suojatyötä osatyökykyisille ja työttömille. Tuolloin aloitettiin tekemään teollisuuden alihankintaa, jotta tehtävänä olisi niin sanottuja oikeita töitä. Talous oli ollut jo tuolloin haasteellinen. Toiminta oli pakko yhtiöittää kuntalain muutoksen myötä, kaikki alihankintatyö/kaupallinen työ oli toteutettava yhtiömuotoisena.

Yhtiö on toiminut neljä vuotta ja sen toiminta on ollut erittäin tappiollista. Vain yhtenä vuotena on päästy lähelle nollaa. Oma pääoma on raskaasti miinuksella.

Toimitusjohtajan näkemys siitä, ettei omalla pääomalla ole yhtiön toiminnan kannalta merkitystä, ei pidä paikkaansa. Oma pääoma on yhtiön puskuri erilaisia vuosia varten ja antaa mahdollisuuden investoida tulevaisuuteen.

Hollola toisena omistajana on päättänyt lopettaa ostot yhtiöstä, myös tällä on ollut merkitystä Lahden päätökseen.

Tavoitteena on, että prosessi saadaan vietyä läpi hallitusti ja mahdollisimman moni työllistyy.

Yhtiössä on tehty hyviä ja oikeansuuntaisia toimenpiteitä, mutta nämä toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä. Työllistämisen hinta/asukas ja vaikuttavuus Työn Paikalla on ollut kalliimpi kuin muilla vertailluilla toimijoilla. Vertailtavuus ei ole niin heikko kuin mitä toimitusjohtaja on antanut ymmärtää julkisuudessa.

Kaupunki on seurannut yhtiön toimintaa koko sen toiminnan ajan. Selvitystyötä yhtiön eri vaihtoehdoista on myös tehty pitkään. Tappiollisen toiminnan vuoksi pääomittaminen ei valtuuston linjauksen vuoksi ole mahdollista. Vuosi on etsitty ostajaa yhtiölle, mutta nykyiselle yhtiön kokonaisuudelle ostajaa ei ole löytynyt.

Johtopäätöksenä kaupunginhallitus totesi, että vaikka yhtiö onkin tehnyt yhteiskunnallisesti tärkeää ja hyvää työllistämistyötä, kaupunginhallitus näkee, ettei yhtiöllä ole menestymisen mahdollisuuksia nykyisen kaltaisena yhtiönä. Sen vuoksi oli nyt aloitettava toimenpiteet. Toimenpiteinä oli ostojen lopettaminen ja toimintamuodoille uusien omistajien etsiminen.

Kaupunki vastuullisena omistajana haluaa olla tekemässä muutosta hyvässä yhteistyössä yhtiön työntekijöiden kanssa. Tavoitteena on, että prosessi saadaan vietyä läpi hallitusti ja mahdollisimman moni työllistyy. Erityisesti Patinan osalta kaupunginhallitus on edellyttänyt, että sen toiminta turvataan. Monien kiinnostuneiden tahojen kanssa käydään jo neuvotteluita

Maan hallituksen työllisyyskokeilu antaa paljon uusia mahdollisuuksia, kun uutta monialaista toimintamallia rakennetaan osana kokonaisuutta. Kaupunginhallitus seuraa tiiviisti toimenpiteiden etenemistä.

Sirkku Hildén

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

Lue myös: Miten Pekka Timonen suoriutui ensimmäisestä kaupunginjohtajavuodestaan? ESS kysyi Lahden kaupunginvaltuutetuilta
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Uusimmat aiheesta

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi