Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Postilla on yleispalveluvelvoite

Iiro Viinanen (ESS 5.11.) otti kantaa postinjakajan taakan keveyteen ja ammatilliseen järjestäytymiseen. Suomen perustuslaki takaa oikeuden järjestäytyä myös ammatillisesti, 2 luku §13.

Lisäksi kansainväliset ihmisoikeudet, kuten YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa artikloissa §20 ja 23 mainitaan takaavat tämän perusoikeuden.

Yleisesti ajatellen työntekijä yksin ei pysty neuvottelemaan riittävän hyvää ja hänelle riittävän kattavaa työehtoa palkkaliitteineen työnantajan kanssa, siksi hän tarvitsee etujensa ajamiseksi asiaan perehtyneen alan ammattiliiton tuen suojakseen.

Ei ole postinjakajan asia pohtia sitä, tai kantaa vastuuta siitä, kuinka monena päivänä viikossa hänen pitäisi jakelukierros tehdä.

Tämän päivän suuntaus valitettavasti tuntuu olevan se, että työnantaja vaihtaa omaa liittoaan, jonka kautta vastapuolena työntekijöitä edustaakin toinen liitto uusine työehtoineen, jotka uudet liitot ovat mahdollisesti jo ennalta sopineet. Tässä tilanteessa työntekijät joutuvat siirtymään (vastoin omaa tahtoaan) huonomman työehdon piiriin, mikä käytännössä tarkoittaa muun muassa palkkojen tuntuvaa alentumista.

Palataksemme postinjakajaan, niin ei ole postinjakajan asia pohtia sitä, tai kantaa vastuuta siitä, kuinka monena päivänä viikossa hänen pitäisi jakelukierros tehdä. Tämä pohdinta ja vastuu kuuluu Suomen eduskunnalle.

Postilain 3 luvun §17 (23.11.2018/997) mukaan Postin on hoidettava yleispalveluvelvoite viitenä arkipäivänä viikossa.

Jotta postinjakaja elää palkallaan, tulee hänen saada työstään kohtuullinen korvaus. Monta tuntia kestävä jakelutyö on lisäksi fyysisesti rasittavaa. Kun kannettavaa on vähemmän, matka/jakelupisteiden määrä on huomattavasti lisääntynyt viime vuosina.

Ei ole salaisuus, että postimäärät ovat laskeneet. Tämän kehityksen osasyy on sekä sähköinen viestintä että jakelun vapautuminen kilpailulle.

Tällä hetkellä kilpailutilanne on epäterve, koska Postille jäi viiden arkipäivän yleispalveluvelvoite, jota kilpailijoilla ei ole.

Martti Nyström
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi