Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Huumeongelmat kasautuvat huono-osaisille

Kannabiskeskustelussa vastinparina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yleisöineen vastaan poliitikot. Luulen, ettei tässä paina vain yksittäisten tutkijoiden kanta, vaan otetaan kokonaistilanne huomioon. Laaja ja rehellinen keskustelu tästä silti on paikallaan.

Kannabiksen lääkekäyttöön suhtaudun lähtökohtaisesti hyväksyvästi. En usko, että vapauttaminen toisi muuta kuin lisääntyneitä hoitoonohjaustarpeita viranomaisten tahoilta. Meillähän täällä Lahdessa näitä hoidetaan.

Kuinka moni hyvinvoiva nuori käyttää huumeita? En usko, että kovin moni. Nykykehityksen mukaan uskon, että ongelmat kasaantuvat juuri niille huono-osaisille tyypeille, jotka yrittävät päästä huumeista eroon.

Opiskelen itse tällä hetkellä sosiaalityötä avoimessa yliopistossa. Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan toimittamassa Sosiaalityön käsikirjassa puhutaan suomalaisten vankien kuntoutuksesta. Vangeilla on monia työ- ja toimintakyvyn rajoituksia sekä päihdeongelmia.

Vuonna 2010 Rikosseuraamuslaitos selvitti vankien ja yhdyskuntapalvelua suorittavien terveyttä, työkykyä ja hoidontarvetta. Tutkimuksen perusteella vain noin puolet vangeista katsottiin työkykyisiksi ja lähes viidennes oli täysin työkyvyttömiä.

Kuinka moni hyvinvoiva nuori käyttää huumeita?

Monilla vangeilla puuttuu peruskoulun päättötodistus ja huomattavalla osalla ei ole ammatillista koulutusta. Monet vangit ovat velkaantuneita: jopa 62 prosenttia vangeista velat ovat rikosperusteisia.

Vankeuslain 767/2005:n mukaan vankeuden täytännönpanon tavoitteena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan.

Vankeusaikana vangeilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kuntouttaviin toimintoihin, joita ovat muun muassa työtoiminta, koulutus, erilaiset uusintarikollisuuden vähentämiseen tähtäävät kuntoutusryhmät, päihteettömät osastot ja yksilökeskustelut erityistyöntekijöiden kanssa.

Jos siviilissä päihteettömyys ilman rikoksia ei onnistu, niin vankeudessa joutuu sitoutumaan päihteettömyyteen, joka väistämättä johtaa elämäntavan muutokseen.

Sami Korkiakoski
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi