Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Viranomaisilla vastuu ostopalveluistakin

Palveluyritys tuottaa palveluita asiakkailleen. Asiakas valitsee itse haluamansa palvelun sekä palvelun tuottajan. Mikäli palvelu laadultaan ja hinnaltaan ei tyydytä asiakasta, siirtyy hän käyttämään toisen tarjoajan palveluita. Palvelusuhteessa on vain yhdenlaisia (maksavia) asiakkaita.

Sosiaalipalveluissa kuten muissakin verovaroilla tuotetuissa palveluissa vastuu palvelujen järjestämisestä (tuottamisesta) on viranomaisella. Palvelun tuottamisen viranomainen voi ulkoistaa esimerkiksi sosiaalipalveluyritykselle. Vastuu palveluista säilyy edelleen viranomaisella.

Palvelusuhteessa on kahdenlaisia asiakkaita: tilaaja, jonka kautta yritys saa tulonsa, sekä palvelun käyttäjä.

Palvelusuhteessa on kahdenlaisia asiakkaita: tilaaja, jonka kautta yritys saa tulonsa, sekä palvelun käyttäjä.

Määrärahojen ja budjetin niukkuudesta johtuen viranomainen valitsee palvelun tuottajan hinnan perusteella. Kuitenkin liiketoiminnassa liikkuvat niin suuret rahavirrat, että ne kiinnostavat kansainvälistäkin pääomaa.

Sosiaalipalveluista on laeissa ja hankinta-asiakirjoissa tarkat sanallisesti kuvatut laatukriteerit. Valitettavasti kokemus on osoittanut, että viranomaiselle riittää se, että palvelu saadaan mahdollisimman halvalla.

Hankintaprosessissa menestyäkseen palvelun tuottajan tärkein tavoite ei ole myydä palvelua, vaan mielikuvaa palvelusta. Kun yrityksen tavoitteena on myöskin tuottaa voittoa, se ”tehostaa” palvelutuotantoaan karsimalla fyysisen palvelun tuottajien määrän mahdollisimman pieneksi (asiakkaiden palvelut vähenevät).

Tilaajilla ei ole ammattitaitoa arvioida, onko palvelujen tuottaminen ylipäätään mahdollista niin halvalla. Lisäksi valvovilla viranomaisilla eivät resurssit riitä epäkohtien esille tuomiseen. Valvonta jää palvelun vastaan ottavan asiakkaan tehtäväksi, jolla on kaikkein heikoimmat edellytykset suoriutua siitä.

Tähän tyytyminen, se jos mikä, on arvovalinta päättäjiltä sekä toiminnasta vastaavilta virkamiehiltä. Mistä löytyisivät ne päättäjät, jotka uskaltavat realistisesti tiedostaa koko totuuden?

Juhani Kuntonen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi