Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Maaseudun asuttuna pitämiseen on kansantaloudellisia syitä

Miten turvata riittävän väestön pysyminen kunnissa ja pitää koko maa asuttuna? Tätä kysytään entistä painokkaammin sen jälkeen, kun syyskuussa julkaistiin kuntakohtaiset väestöennusteet.

Syntyvyyden lasku koskettaa koko maata ja sisäinen muuttoliike vie työikäisiä opintojen, työn ja palvelujen perässä pääkaupunkiseudulle tai muutamaan muuhun kasvavaan kaupunkiin.

Toimittaja Erno Laisi otti kantaa muutamien kuntien toimiin houkutella muuttajia (ESS 15.10.). Luhangan lupaamat lisääntymistonnit, 1 000 euroa syntyvää tai adoptoitavaa lasta kohden joka vuosi kymmenen vuoden ajan saa täystyrmäyksen samoin kuin Padasjoen lukion lupaus tarjota maksutta opiskelijoilleen B-ajokortti.

Laisin mukaan kunnat käyttävät näihin lupauksiinsa valtion maksamia valtionosuusrahoja, jotka on maksettu viime kädessä verovaroin. Siksi maaseudun kunnat elävät kaupunkilaisten kustannuksella?

Vienti nojaa edelleen tukevasti puunjalostusteollisuuteen.

Vaikka muuttoliike näyttääkin vievän vääjäämättä poispäin pienistä kunnista, haluaisin silti kannustaa kuntia edelleen pitämään väestöstään ja palvelutasostaan kiinni. Samasta asiasta kirjoittaa padasjokelainen Ilpo Siljander (ESS 18.10.).

Maaseudun asuttuna pitämiseen on myös kansantaloudelliset syynsä. Vienti nojaa edelleen tukevasti puunjalostusteollisuuteen. Biotalouden myötä puun ja muiden luonnon raaka-aineiden merkitys vain kasvavat. Esimerkiksi Padasjoella metsien kasvu ja hehtaarituotto ovat maan parasta.

Metsien kasvatus edellyttää hoitoa eri vaiheissa. Tätä tekevät paikalliset ihmiset ja tukevat omalta osaltaan vientiteollisuutta.

Asian voikin nähdä niin, että maaseudulta ponnistavat metsä-, kaivos-, energia- ja konepajateollisuus sekä luontoarvoihin nojaava matkailu elättävät suuria kasvukeskuksia, joissa elinkeinot ovat palveluvaltaisia.

Pekka Särkiö
kenttäpiispa
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi