Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kohteen pääsuunnittelija: Lahden konserttitalon ilmanvaihtojärjestelmää parannetaan

Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtelaisuuden ydintarina tiivistyy vuonna 1954 valmistuneeseen Konserttitaloomme. Kaupunki lahjoitti tontin evakossa olevalle Viipurin musiikkiopistolle. Vastineeksi kaupunki sai käyttää salia veloituksetta. Luova järjestely ankkuroi viipurilaiset kaupunkiimme.

Sisäilmakeskustelu nosti suojelurakennuksen taas otsikoihin. Osmo Soininvaara esitti jo 20 vuotta sitten, että jokaisessa oikeassa kaupungissa on skandaalinkäryinen teatteri. Lahdessa se näyttää olevan Konserttitalo. Jo alkuhämäristä alkaen.
 

Olemme vastanneet tämän upean suojelukohteen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vuodesta 2012. Nykytilanne viittaa ilmanvaihdon epätasapainoon. Jos raitisilmasuodattimia ei ole vaihdettu vähintään kolme kertaa vuodessa, sisätila voi alipaineistua. Korvausilmaa tulee silloin hallitsemattomasti vanhoista rakenteista. Tärkeintä olisi lämmityksen ja ilmanvaihdon tasapainon hienosäätö. Kiireellisyysjärjestyksen ensimmäiset kohdat olivat ilmanvaihto ja siivous.

Sirate Group oy:n tuoreen tutkimusraportin toimenpide-ehdotuksen ensimmäisessä kohdassa pureuduttiin juuri ilmanvaihtojärjestelmään, sen tasapainottamiseen, puhdistukseen ja suodattimien vaihtoon.
 

Sisätiloihin kadulta rullaavat kumirenkaat saattavat tuoda mukanaan katupölyä sekä eläin- ja autoperäisiä ainesosia.

Sisätiloihin kadulta rullaavat kumirenkaat saattavat tuoda mukanaan katupölyä sekä eläin- ja autoperäisiä ainesosia. Yhden sisäänkäynnin periaate rajaisi epäpuhtaudet pitkälle ”kuravyöhykkeelle”.

Rakenteelliset korjaukset ovat seuraavana toimenpidelistassa.

Rakennussuojelu edellytti säilytettäväksi vanhoja rakenteita: aulojen ja käytävien akustisia verhoiluja, salin vanhoja istuimia ja Sirpo-salin parkettilattian. Niissä on puolivuosisataa lahtelaisuuden perimää.
 

Pokko Lemminkäinen
kohteen pääsuunnittelija
arkkitehti SAFA
tj. A.D. Arkkitehdit oy

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi