Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Perusterveydenhuollon keskittäminen vaatii tukitoimia

Kiistattomat asiantuntijat Martti Talja, Kirsi Timonen ja Pasi Pohjola (ESS 6.10., 9.10. ja 18.10.) ovat esittäneet painokkaan mielipiteensä ja huolestuneisuutensa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sopeuttamisohjelmasta.

Erikoissairaanhoito Suomessa on hyvällä palvelutasolla, mutta perusterveydenhuollossa on katsottu olevan parantamisen varaa. Voi kysyä, miten perusterveydenhuollon palveluita parannetaan terveysasemia lakkauttamalla tai niiden palvelutasoa huonontamalla.

Palvelujen keskittäminen parantaa kustannustehokkuutta ja toimintatehokkuutta palvelun tuottajan näkökulmasta. Se ei välttämättä paranna asiakkaiden palvelujen saatavuutta ja tasoa. Eräänä mittarina perusterveydenhuollon palvelutasolle on käytetty jonotusaikaa hoitoon. Pari vuotta sitten lääkäriin pääsi maakunnassa nopeimmin eli kahdessa päivässä Padasjoella.

Pari vuotta sitten lääkäriin pääsi maakunnassa nopeimmin eli kahdessa päivässä Padasjoella.

Lahden lähiklinikoiden keskittäminen on perustellumpaa kuin kuuden maaseutukunnan sote-keskusten palvelutason alentaminen. Lahdessa etäisyydet vaikkapa Padasjokeen verrattuna ovat pieniä. Myös julkisen liikenteen palvelutaso on melko hyvä.

Lahdessa on kuitenkin välttämätöntä, että hyvinvointiyhtymä ja liikennepalveluista vastaava kaupunki ajoittavat toimenpiteensä siten, että Sairaalanmäen pysäköintiongelmia mahdollisuuksien mukaan vältetään ja että julkisen liikenteen palveluissa otetaan huomioon palvelujen keskittämisen vaikutukset. Kaupunkiliikenteen runkolinjat on suunniteltava siten, että uudelle keskitetylle terveysasemalle liikkumisvaikeuksia omaavat pääsevät yhtä hyvin kuin esimerkiksi keskussairaalaan.

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 voisi myös edistää julkisen liikenteen käyttöä pidentämällä bussien arkipäivittäisen seniorialennuksen voimassaoloaikaa ja siten ohjata liikkumista ympäristöystävällisempään suuntaan.

Paljon vaikeampi tilanne on maaseudulla, jossa bussiliikenne näyttää olevan huonoimmillaan toisen maailmansodan jälkeen. Kiireettömän hoidon tarpeessa naapuriapu tai taksi ovat autottomilla ainoa ratkaisu eli yhteiskunta säästää kustannuksiaan asiakkaiden kustannuksia kasvattamalla.

Olisi myös tarpeen katsoa Martti Taljan ehdottama valtion hätärahoitus ennen paniikkisäästöjä. Kun Päijät-Häme tulee olemaan voittaja uudessa valtion rahoittamassa sotessa, olisi tähän vahvat perusteet.

Pentti Rauhala
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi