Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahden vallaton valtuusto istuu vaihtopenkillä

Viimeaikaisissa tapahtumissa on valitettavan paljon esimerkkejä, että virkamiehet ovat ottaneet vallan Lahdessa.

Tätä kirjoittaessa on Helsingissä valtuustoseminaari, johon kieltäydyin menemästä henkilökohtaisena protestina. Syitä on monia, jotka liittyvät tavalla tai toisella otsikkoon. Olen ollut vuosien varrella joissakin mukana, eikä niistä ole jäänyt mitään konkreettista tulosta, ei Lahdelle eikä lahtelaisille yleensäkään. Muistuttivat virkistys- ja palkkiomatkoja, kaikki kulut maksetaan ja päivärahat päälle.

Tämänkertainen seminaari jäi väliin, koska se olisi hyvin voitu järjestää esimerkiksi Sibeliustalossa ja koska ohjelma oli pettymys. Lahti on suurten taloudellisten haasteiden edessä ja vaikeudet vain jatkuvat. Ja mitä käsitellään? Green Capitalia ja Lahden sinällään vakavaa huumeongelmaa, jota valtuutettu Kalle Aaltonen (Pro Lahti) on aiheestakin ja ansiokkaasti tuonut meille kaikille esiin. Mutta. Minusta Green Capitaliin keskittyminen ongelmien keskellä on pään laittaminen pensaaseen.

On käsittämätöntä, kun talous sakkaa ja sillä on merkittävät vaikutukset lahtelaisten arkeen, kaupungin ylin johto haluaa valtuutettujen keskittyvän Green Capitaliin. Miksi, ovatko vaikeudet niin ylitsepääsemättömiä, että puhutaan mukavista jutuista, mutta vaikeat sivuutetaan? Miksei seminaarin yhdeksi päiväksi valittu vain ja ainoastaan Lahden taloutta? Yritysten ja työpaikkojen luomista, ja mitä ihmettä Lahden palkkalistoilla tekevät ne useat päälliköt, joiden vastuulla on uusien yritysten hankinta ja elinkeinostrategian toteuttaminen?

Talouden sakkaaminen näkyy jo siinäkin, että Lahti Energian pilkkominen on käynnistynyt.

Huumeongelma on paha, niin se on muuallakin. Harkintaa kuitenkin olisi syytä käyttää, minkälaisen signaalin ulospäin annamme kaupungistamme. Ongelmaa ei pidä vähätellä eikä lakaista piiloon, mutta valtuustoseminaari on väärä forum asiaa käsittelemään. Tähän olisi vaikkapa riittänyt yksi puheenvuoro joltakin alan asiantuntijalta. Minä en ainakaan voi tehdä mitään huumeongelmalle, en valtuutettuna, enkä yksityishenkilönä, vaikka haluaisinkin.

Usein valtuutetuista kirjoitetaan, etteivät päättäjät tee sitä ja tätä. Valtuustolla on nykyisellään hyvin vähän päätösvaltaa missään. Hyvinvointiyhtymän (hyky) asiat päätetään muualla, olemme vain laskun maksajia.

Akuutein murhe näytti olevan, ketkä kuuluvat hykyn yhtymäkokouksen puheenjohtajistoon. Hykyn perustaminen oli megaluokan virhe, josta lasku tulee olemaan hirmuinen, koska perusvirheinä oli kahden suuren hallintohimmelin yhdistäminen ja perusterveydenhuollon kurjistaminen.

Sivistystoimen asiat, jotka vievät noin puolet budjetista, päätetään viranhaltijoilla tai lautakunnassa, jos virkamiehet viitsivät asioita tuoda lautakuntaan. Valtuustosta puhumattakaan. Sekin on vähän kornia, että lautakunnan jäsenistä melkoinen osa on muita kuin valtuuston jäseniä.

Kaupunginhallituksella on oma roolinsa ja kaupungintalon viranhaltijat huolehtivat, että mahdollisimman moni asia menee heidän päätöksillään. Valtuusto on potkittu kentän ulkopuolelle vaihtopenkkiin. Sopii katsoa valtuuston esityslistaa.

Yleisesti tunnettua on, että demarit saavat ohjeensa omalta kunnallisjärjestöltään, ja muutamissa muissa puolueissa johtohenkilöt käskyttävät, mitä päätetään. Käskytystä totellaan, koska muutoin on vaarassa menettää omat luottamuspaikat ja erityisesti palkkiot.

Kaupungin hallintosääntö paljolti ratkaisee, miten eri elimien hallinto ja valtasuhteet määräytyvät. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on antanut ymmärtää, että hän (ja ehkä muutkin viranhaltijat) voivat toimia poliittisen päätöksenteon ulkopuolella. Näinhän asia ei tietenkään ole.

Viimeaikaisissa tapahtumissa on valitettavan paljon esimerkkejä, että virkamiehet ovat ottaneet vallan ja että valtuustoon tuodaan toisarvoisilta vaikuttavia asioita, jottei ”selviä asioita sotketa eikä sotkuisia asioita selvitetä”. Jos me valtuutetut tähän tyydymme, niin se on valtuuston oma valinta.

Olisihan sekin ollut tyylikästä, että Green Capitalin henkilövalinnat ja hanke kokonaisuudessaan olisi tuotu valtuuston käsittelyyn, kyse on kuitenkin yhdeksän miljoonan euron hankkeesta.

Odotan mielenkiinnolla, milloin viranhaltijat esittelevät kaupunginhallitukselle koko kaupungin hallinto-organisaation läpikäyntiä ja erilaisten päällekkäisyyksien karsimista, kuten kaupungintalon konsernipalveluissa ja sivistystoimen eri hallintohimmeleissä. Voi olla, että odottavan aika on pitkä, koska niin moni luottamushenkilöissä on kaupungin palveluksessa ja kun niin moni on esimies-alainen suhteessa.

Talouden sakkaaminen näkyy jo siinäkin, että Lahti Energian pilkkominen on käynnistynyt. Jo pari vuotta sitten osaltani yritin ajaa mallia, että Lahti Energia ja Aqua yhdistyisivät, mutta ajatus tyrmättiin 6–0 ”yleisistä poliittisista syistä”. En millään jaksa uskoa, että talouskurimuksesta päästään eroon ilman verojen korotuksia. Nyt jo lisäbudjetissa otettiin syömävelkaa 50 miljoonaa euroa entisten velkojen päälle.

Kuntalain mukaan valta on valtuustolla. Miksei sitä haluta käyttää?

Jorma Ratia
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi