Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahti Energia on pajatso, josta kaupungin ei pidä myydä edes osia

Kerta toisensa jälkeen pettyy, kun lukee uutisista paikallisen suomalaisen sähköyhtiön tai sähköverkon vaihtaneen omistajaa. Se tuntuu pahalta siitä yksinkertaisesta syystä, että kauppatieteilijänä ja taloutta koko elämän seuranneena on erittäin tietoinen, että monopoliasemassa olevaa yhtiötä ei kannata myydä, varsinkin jos kyseessä on välttämätön infrastruktuuri (sähköverkko, sähkö, energia, vesijohdot, tiet, sillat, tietoliikenne, satama). Kyseisiä monopoleja voi niillä rahastamisen helppouden vuoksi sanoa pajatsoiksi.

Vaihtoehtoa tuotteen tai palvelun käyttämiselle ei ole, tai ne ovat erittäin rajalliset. Monopoliasemassa hinnan voi asettaa yksinomaan yksi taho ja kuluttajien tehtäväksi jää maksaminen, kuten Carunan ja Elenian tapauksissa.

Vaikka saatan kuulostaa nyt kommunistilta, toivon sydämeni pohjasta, että ulkomaiset kapitalistiset tahot eivät pääsisi nykyistä enempää käsiksi näihin julkisen tason omistamiin pajatsoihin, joita kansalliseksi infrastruktuuriksikin sanotaan.

Kapitalismissa on tavoitteena hinnan maksimoiminen tai ”omistajan varallisuuden kasvattaminen”. Näin ei saa päästää tapahtumaan Lahti Energian tapauksessa, jossa kyseessä on niinkin kriittinen tuote kuin sähkö ja sähköverkko. Tällä hetkellä onnellisesti Lahdessa molemmat ovat kaupungin 100-prosenttisesti omistaman yhtiön omistuksessa, samaten Lahti Aqua. Pelkistetysti voisi sanoa että kaupunkilaiset omistavat yhtiöt nyt ja tuotto menee meille kaupunkilaisille.

Infrastuktuuri on yksi harvoja asioita, joita valtion tai julkisen sektorin kannattaa omistaa, tätä sanovat kaikki tuntemani taloustieteilijät.

Kirjoitan tästä aiheesta koska rakastan Lahtea ja haluan auttaa rakasta kotikaupunkiani välttämään virheitä.

Voin esitellä kaupunginvaltuutetuille ja virkamiehille liudan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta (ent. Helsingin kauppakorkeakoulu) valmistuneita kansantaloustieteilijöitä, jotka voivat kertoa tämän saman asian. On sulaa hulluutta muuttaa hetkelliseksi rahaksi, jotain joka luo arvoa kaupunkilaisille vuosi toisensa jälkeen.

Jos rahasta on puutetta, saa Lahden kaupunkikin sähkönsiirtohintaa nostaa. Mieluummin maksan sähkönkäytöstä korkeampaa hintaa paikalliselle taholle kuin Goldman Sachsin GS Infrastructure Partnersille tai jollekin luxemburgilaiselle infrastruktuurirahastolle, jolloin voi olla myös varma siitä, että hinta kuluttajalle nousee ja tuoton (sekä verokertymän) kerää joku muu Suomen rajojen ulkopuolella.

Kohdistan viestini niihin tahoihin Lahden kaupungissa, jotka asiaan voivat vaikuttaa eli kaupunginvaltuutetut, virkamiehet ja työntekijät. Älkää laillisesti ryöstäkö kaupunkilaisia ja tehkö ”p...skaa diiliä” poliittisin tai lyhytnäköisin syin nyt tai tulevaisuudessa. Tällaiset asiat eivät saisi olla politiikkaa alkuunkaan, vaan niiden täytyy perustua järkeen ja ainut oikea vaihtoehto on pitää Lahti Energia ja LE-sähköverkko jatkossakin 100-prosenttisesti kaupungin (lue kaupunkilaisten) omistuksessa.

Lahden kaupungin päättäjät, älkää tehkö sitä virhettä, että myytte pajatson nimeltä Lahti Energia ja LE Sähköverkko tai edes osia siitä. Kirjoitan tästä aiheesta koska rakastan Lahtea ja haluan auttaa rakasta kotikaupunkiani välttämään virheitä. En tunnusta mitään puoluetta, enkä hae ikinä politiikkaan. Taloudesta ja liiketoiminnasta sen sijaan tiedän paljon.

Kaupunkia kuumottavin terveisin,

Joona Alestalo

KTM, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu,

Alestalon Mattokutomo oy:n toimitusjohtaja

Lue myös: Lahden Työn Paikka ajetaan alas – "Päätös on järjenvastainen ja kaupungille perkeleen kallis", sanoo yhtiön toimitusjohtaja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi