Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahti ei ole enää Suomen Chicago vaan Detroit

Lahtelaisia on pitkään vaivannut perusteltu masennus ja hällä väliä -asenne oman kaupunkinsa suhteen. Millä muulla voidaan selittää toriparkin rakentaminen tai Postitalon tuhoaminen?

Seuraavana vuorossa olisi Osuuskauppa Hämeenmaan junailema Aleksanterinkadun ylittävä silta.

Vastaavia surkeita jalankulkusiltoja voi halutessaan nähdä Yhdysvaltojen jokaisessa kuolevassa keskisuuressa kaupungissa. Mutta yksityinen etu on tietenkin yhteistä hyvää tärkeämpää. Kysykää vaikka Lahden kaupunginvaltuustolta.

Lahti ei ole Suomen Chicago vaan Detroit – kuoleva, autoilijoille suunniteltu kaupunki hienolla menneisyydellä, epävarmalla nykyisyydellä ja synkällä tulevaisuudella. Green Capital -arvonimelläkään ei ole mitään merkitystä, jos Lahdesta ei tehdä sen myötä parempaa paikkaa kaupunkilaisille. Siis muillekin kuin Green Capital -hankkeen vetäjille.

Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kaupunkikulttuuri elää Lahdessa nousukauttaan ja saahan kaupunki viimein, vuosikymmenten väännön jälkeen oman taide-, juliste- ja muotoilumuseon LADin.

Kaikki tämä on valitettavasti yhdentekevää, jos kaupunkia kehitetään ylhäältä käsin ghetoksi ja vähiä jäljellä olevia historiallisia rakennuksia, jotka tekevät Lahdesta Lahden, pyyhitään pois kaupunkikuvasta. Ja rakennetaan roskaa tilalle.

Esimerkiksi kaikki Lahdessa viimeisten vuosikymmenten aikana rakennetut asuinkerrostalot taitavat ansaita esteettisin perustein purkutuomion. Aloittaa voisi vaikka Nuorisosäätiön talosta Aleksanterinkatu 5:ssä.

Olisiko tähän tilanteeseen syytä puuttua, kuinka epätoivoisin keinoin tahansa? Vaikka nyt ensin Aleksanterinkadun siltaa vastustavan adressin muodossa, jolle kaupungin päättäjät voivat hymähtää ja kohauttaa olkapäitään.

Viime kädessä kysymys taitaakin kuulua, että kuka suojelisi Lahtea Lahden päättäjiltä ja hyvä veli -verkostoilta, jotka kaupungin rakennushankkeista hyötyvät?

Mika Pylsy

Lue myös: "Parhaiten kaupungista puhuvat tänne muuttaneet, se kertoo jotain" – näin ESS:n lukijat kommentoivat Lahden vetovoimatekijöitä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi