Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Onnelantie 2:n kaavamuutosehdotus sotii Green City Lahtea vastaan

Tältä näyttää Onnelantien rukoushuoneen tilalle suunniteltu kerrostalo. Kuva: Lahden kaupunki

Onnelantie 2:n kaavaehdotuksen julkaisun jälkeen järjestettiin yleisön kuuntelutilaisuus vanhalla kansanopistolla. Ehdotukset saivat paljon musertavaa kritiikkiä osakseen. Ehdotuksissa ei ensinnäkään oltu huomioitu alueen suojeluarvoja. Uudisrakentaminen tuhoaisi alueen arvokkaan puuston ja kaiken alueen kasvuston ja eliöstön. Autokellarin rakentaminen edellyttäisi alueella täydellistä maanvaihtoa ja sadevesien ohjausta viemäreihin ja osin Karjalankadulle.

Autotalleihin ajo Oikokadulle tehdystä liittymästä muodostaa turvallisuusriskin, onhan liittymiä lyhyelle Oikokadulle nyt jo neljä. Asuinkerroskorkeudeksi on uusimmassa versiossa esitetty viittä kerrosta, joka tarkoittaa 2 111 neliömetrin rakennusoikeutta. Museovirasto kritisoi lähes samoja asioita lausunnossaan, kuten autokantta liittymineen.

Miten kaavamuutos edistää kestävän kehityksen yhdyskuntarakennetta ja liikkumista ahtaine, vaarallisine liittymineen? Sadevedet sitä paitsi takuuvarmasti ohjautuvat Karjalankadulle. Miten kaavassa on huomioitu luonnon monimuotoisuus, kun luonnosta ei jää juuri mitään jäljelle? Paikan kaupunkikuvallinen näkymä muuttuu puuston hävityksen jälkeen. Lähiasukkaiden viihtyvyys ei ainakaan lisäänny. Kenen viihtyvyys sitten?

Miten kaavassa on huomioitu luonnon monimuotoisuus, kun luonnosta ei jää juuri mitään jäljelle?

Lähiasukkaiden näköalat muuttuvat perusteellisesti. Kerrostalo kerrostaloa vastapäätä autohalleineen ja liittyminen luo naapurille lohduttoman näköalan. Tätäkö Green City Lahti tarkoittaa?

Kaikki asukkaiden toivomukset kaavan suhteen ovat olleet merkityksettömiä. Asukkaiden mielipiteet on vain julkaistu välittämättä niiden sisällöstä.

Suunnitelmat sotivat edelleen silloista yleistä mielipidettä vastaan. Tätäkö kaupungin demokraattinen päätöksenteko tarkoittaa?

Paljon puhutaan siitä, että asukkaiden pitäisi olla aktiivisempia ympäristönsä suhteen. Mutta sillä ei näköjään ole vaikutusta! Ainakaan tämän kaupunginosan asukkaita ei voi syyttää aktiivisuuden puutteesta. Lisäksi Museoviraston näkemykset asiasta voidaan näköjään ohittaa kuittaamalla vain lausunto saapuneeksi?

Päätökset tehdään ajattelematta asiaa sen syvemmin, vaikka eri vaihtoehtoja pitäisi vielä pohtia. Todennäköistä on, että päätös tehdään jälleen ”virastopäätöksenä”.

Kuullaanko vain tontin ostajan ja kaupungin mielipidettä asiasta: siis lisää rakennuskorkeutta, asuinneliöitä ja piha-asfalttia ja tietysti lisää tuottoa sijoitukselle? On valitettavaa todeta, että todennäköisesti raha merkitsee taas enemmän kuin ihminen.

Jos alueelle rakennetaan uudisrakennus, se voisi olla puurakenteinen kaksikerroksinen – Onnelantien muidenkin asuinrakennusten mukainen.

Lahti tulevana ympäristökaupunkina voi tehdä malliesimerkin siitä, miten rakentamisessa kerrankin huomioidaan muitakin arvoja kuin mitä yleisessä kaavoitusohjeessakin lukee, kuten vaikutukset ihmisen elinoloihin ja elinympäristöön, maa- ja kallioperään, veteen, ilmaan ja ilmastoon, kasvi- ja eläinlajeihin, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin, alue- ja yhdyskuntarakenteeseen, yhdyskunta- ja energiatalouteen sekä liikenteeseen, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön ja rakennettuun ympäristöön. Tekninen lautakuntahan käsittelee muutosehdotusta tänään tiistaina.

Nämä arviot on muutosehdotuksessa tehty, mutta niille ei anneta painoarvoa suunnitelmissa. Arviot yksiselitteisesti kumoavat yleisen mielipiteen, koska materiaaliset arvot (raha) ratkaisevat suunnitelmat ja päätökset. Tähän ollaan tultu.

Jaakko Saharinen

Lahti

Lue myös: Monta rakennusta odottaa purkua Lahden Paavolassa – ensimmäisiä asuinkerrostaloja rakennetaan jo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi