Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

SuPerin edustaja Orimattilasta: Vanhustenhoito on melko turvatonta ja kaaoksessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä perustettiin vain muutama vuosi sitten tarkoituksena yhtenäistää siihen liitettyjen kuntien sote-palvelut kaikissa omistajakunnissa tasavertaisiksi. Tarkoitus oli hyvä, mutta toimintatavat ja keinot väärät jatkuvien sopeuttamistarpeiden myötä.

Jokainen pieni kunta Lahden ympärillä – myöhemmin myös Lahti – sai tuntea, kuinka niin sanotut sopeuttamistoimet eli leikkaukset ja jatkuvat säästöt muuttivat toiminnan yhä kauemmaksi apua tarvitsevista ihmisistä, osittain jopa heidän saavuttamattomiin matkojen päähän isoihin kasvukeskuksiin.

Hoitopaikkojen kriteerit nostettiin yhä korkeammalle, ettei niihin ollut mahdollisuus päästä viettämään turvattua vanhuutta ennen kuin oli todella sairas ja kykenemätön huolehtimaan itsestään tai omaisia ei enää ollut heistä huolehtimaan.

Asiakkaille tarjoiltiin palveluseteliä, ja heitä ohjattiin yksityiseen hoitoon. Mutta mitä sitten, kun palveluseteli ei enää riittänyt siihen hoitoon, mitä asiakas tunsi tarvitsevansa? Hänen täytyi kaivaa kuvetta ja maksaa itse, jos tarvitsi enemmän hoitoa kuin mihin seteli riitti. Ja mitä sitten, jos sitä rahaa ei ollut? Täytyi tyytyä siihen hoitoon, minkä palvelusetelillä sai, riitti se sitten ihmisen tarvitsemiin hoitoihin tai ei.

Toiminnan kehittämiseksi otettiin käyttöön laadukkaat hoitoisuusmittarit, joilla voitiin todeta asukkaan/vanhuksen kulloinenkin hoitoisuuden tarve. Ja jos tarvetta ei olekaan tarpeeksi, ohjataan palveluita tarvitseva asiakas kotiin hoidettavaksi. Ja taas asiakas maksaa. Jos hänellä sattuu olemaan kykenevä asioita hoitava omainen tai avuntarve ei ole päivittäinen tai suuri, ei hän tietenkään ole oikeutettu kotihoidon asiakkaaksi.

Samaan aikaan ei kuitenkaan saatu kotihoitoon riittävästi hoitajia toteuttamaan vanhuksen hyvää ja inhimillistä hoitoa. Aika ei riitä siihen.

Vanhustenhoito on melko turvatonta ja kaaoksessa. Hoitajat ovat joustaneet itsensä äärirajoille, sairauslomille tai ennenaikaisille työkyvyttömyyseläkkeille jo ennen juuri päättyneitä hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelujakin. Neuvottelut päättyivät erimielisinä pohjautuen vain työnantajan asettamiin säästötavoitteisiin. Mentiinkö tässäkin vain raha eikä asiakas edellä?

Sopeuttamiset eli henkilöstövähennykset, irtisanomiset, lomautukset, supistamiset ja toiminnan tehostamiset koskevat koko organisaatiota eli myöskin perustyötä tekeviä hoitajia. Hoitajille ei anneta näin edes mahdollisuuksia tehdä sitä hoitotyötä, mitä laki edellyttää ja mikä kuuluu meidän jokaisen perusoikeuksiin.

Hoitajia vähennetään samalla, kun asiakkaiden hoitoisuus on lisääntynyt. Hoitajamitoitusta pienennetään, vaikka maan hallitus on sitä nostamassa.

Hoitajat uuvutetaan pitkillä päivillä, ylitöillä tai vajaalla tekemisen kulttuurilla sairauslomille ja ennenaikaisille eläkkeille. Ne, jotka vielä voivat ja jaksavat, siirtyvät yksityisille hoitoaloille tai lähtevät kokonaan muihin tehtäviin. Mitä säästöjä näillä toimenpiteillä oikeasti saavutetaan potilas- ja asiakasturvallisuutta vaarantamatta?

Asumispalveluiden huoneentaulun lupaukset eli ”Elämän lupaukset – Eletään koko elämä” eivät toteudu, sillä ihmisen elämää kunnioittava ja arvokas sekä inhimillinen ja itsemääräämisoikeutta kunnioittava hoitotapa ei tällä hetkellä toteudu. Siihen ei ole – eikä siihen anneta –  aikaa eikä resursseja. Jos haluamme hoitaa vanhuksemme hyvin, tarvitaan lisää hoitajia ja aikaa.

Nyt kaikki työelämän kokemus ja inhimillisyys heitetään romukoppaan näiden henkilöstövähennysten myötä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän pitäisi päinvastoin pitää kynsin hampain kiinni niistä hoitajista, jotka vielä tätä tärkeää työtä tekevät käsillään ja sydämellään ennen kuin he katoavat muualle.

Kaavailtu mitoituksen nosto tarkoittaa juuri meitä välittömään hoitotyöhön osallistuvia hoitajia, ei siivoojia, tiskareita tai pyykkäreitä. Hoitajamitoitus on riittävä silloin, kun sekä hoidettava että hoitaja voivat hyvin ja ihminen voidaan kohdata inhimillisesti ja aidosti ihminen ihmiselle.

Niin kauan kuin on saatavilla hyvää hoitoa, on myöskin jokaisella oikeus elää ihmisarvoista elämää myös vanhana ja sairaana. Ja se tarve kohtaa jonain päivänä meidän jokaisen. Huomenna se voit olla sinä jonossa palveluseteli kourassa ilman mahdollisuutta asianmukaiseen hoitoon. Hyvään ja asianmukaiseen hoitoon sinulla ja minulla on kuitenkin perustuslain mukainen oikeus joka hetki. Siitä me hoitajat pidämme huolen, jos meille annetaan siihen mahdollisuus.

Me hoitajat yritämme ja teemme parhaamme meille annetuissa puitteissa. Potilasturvallisuuden vaarantumatta. Me hoitajat olemme teitä kaikkia varten.

Ulla Katajavuori

Puheenjohtaja

SuPerin Orimattilan seudun ao. 404

Lue myös: JHL syyttää hyvinvointiyhtymää lain rikkomisesta – toimitusjohtaja Erhola: "On ensisijaisesti työnantajan tehtävä informoida yksilöitä irtisanomisista"
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi