Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lahden sivistysjohtaja Lukijalta-kirjoituksessaan: Esimies ei ole kaupungin syöttöporsas

Populistinen puhe esimiehistä kaupungin syöttöporsaina on ala-arvoista, kirjoittaa Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lukijan kirjoituksessaan.

Toimittaja Erno Laisi lyö Näkökulmassaan vettä kiukaalle aluemallikeskustelun yhteydessä esiin tulleeseen pullakahviesimies-puheeseen. ”Ei muuta kuin palaveripullaa tilailemaan ja kapulakielisiä diaesityksiä valmistelemaan. Aikaa ja rahaa tuntuu olevan”, julistaa Laisi.

Populistinen puhe esimiehistä kaupungin syöttöporsaina on ala-arvoista. On erittäin ikävää halventaa työtään tekeviä ihmisiä.

Ilman johtamista ja esimiestyötä kaupungin hommat eivät suju. Kaupungilla hoidetaan lakisääteisiä palveluita, joiden on toimittava häiriöttömästi. Tällaisia töitä ei voi hoitaa itseohjautuvassa organisaatiossa. Kokonaisvastuu, työnjako ja tehtävien hoidon organisointi ovat esimiesten tehtäviä.

Sivistyspalveluissa kaikki esimiehet tekevät myös operatiivista työtä, muun muassa palvelutarpeen arviointia ja viranhaltijapäätöksiä, joilla kuntalaisille tasapuolisesti myönnetään heidän tarvitsemansa palvelut. Esimerkiksi kolme aluepäällikköä tekee yhteensä noin 1 000 viranhaltijapäätöstä vuodessa. Tällaisia päätöksiä ovat muun muassa oppilaiden erityisen tuen ja pidennetyn oppivelvollisuuden päätökset, harkinnanvaraiset koulukuljetuspäätökset sekä vakituisten opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkauspäätökset.

Kaupungin palveluita pitää jatkuvasti kehittää ja uusiin haasteisiin vastata. Myös tähän tarvitaan asiantuntija- ja esimiestyötä.

Esimiestyö on palvelua, jolla tuetaan henkilökuntaa kaupungin tärkeiden palvelutehtävien hoitamisessa. Jokaisella työntekijällä on oikeus siihen, että esimiehellä on hänelle aikaa. Henkilökunnan hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on yksi tärkeä esimiestyön elementti. Jos alaisten määrä on liian suuri, esimiestyön laatu kärsii eivätkä työntekijät saa työssään tarvitsemaansa tukea.

Perusopetuksen osalta voidaan kuntien kustannusvertailutietokannasta (Kouluikkuna) todeta, että Lahdessa perusopetuksen hallinto on suurista kaupungeista halvimpia. Lahtelaiset veronmaksajat voivat olla tyytyväisiä hallinnon tehokkuuteen.

Haluan antaa julkisen kiitokseni sivistyspalveluiden sitoutuneille, vaativaa ja vaikuttavaa työtä tekeville esimiehille! Pidetään lippu korkealla eikä anneta typerien puheiden vähentää arvoamme ja työmme merkitystä!

Tiina Granqvist

Sivistysjohtaja

Lahden kaupunki

Lue myös: Kehätie valmiiksi, koulut kuntoon – ESS listasi Lahden merkittävimpiä investointeja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi