Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Luulisi, että olisi koko yhteiskunnan edun mukaista luoda toimiva hoitoketju, johon asukkaat voivat luottaa

Tällainen tavallinen ihminen ajattelee, että hyvinvointiyhtymän eli hykyn tehtävänä on huolehtia meidän asukkaiden hyvinvoinnista. Hyvinvointi voidaan tietenkin käsittää laajasti, mutta me odotamme siltä vain ihan kaikkein välttämättömintä: terveydenhuoltoa ja sosiaalitointa. Sitä, että tarpeen tullen voimme luottaa siihen, että apua on olemassa ja sitä saa ihan kuka tahansa ja kohtuullisen helposti.

Viimeaikaisten uutisten perusteella voisi luulla, että hykyn päätehtävä on säästää ja pitää kuntien kustannukset kurissa. Pelottaa, että käy kuin entiselle hevoselle, juuri kun se oppii olemaan syömättä, se kuolee.
 

Neljän lapsen äitinä, ja nyt eläkeläisenä, olen kulkenut päijäthämäläistä hoitopolkua monien vaivojen kanssa noin 48 vuotta. Keskussairaalassa on käyty alusta asti ja siitä on tullut tuttu ja turvallinen parantamo. On hoidettu nopeasti ja oltu myös kärsimättöminä leikkausjonossa. Mutta juuri viime vuosina on sairaalan koneisto tuntunut rasvautuneen varsin tehokkaaksi. Tämän lisäksi henkilökunta suhtautuu meihin potilaisiin lämpimästi ja ymmärtävästi.

Aina vähän arveluttaa, kun hyvin toimivaa konetta aletaan korjata, erityisesti kun sitä korjataan halvemmaksi.
 

Tärkeä osa tätä toimivaa kokonaisuutta on lähiterveysasema, itselläni on vain kahdeksan kilometriä lähimmälle. Ei tarvitse käydä lääkärissä ”varmuuden vuoksi”, kun tietää, että sinne pääsee kohtuuajassa kun tulee tarvetta. Tietää, että ohjataan eteenpäin, jos siihen on syytä, mutta useimmat vaivat, kuntoutukset ja kokeet hoidetaan siellä. Sinne ei valitettavasti pääse enää bussilla, mutta naapuriapu toimii, eikä taksimatkakaan ole kohtuuttoman kallis.

Ennen, kun lääkäriin oli vaikea päästä, oli neuvona pitää aina lääkäriaika varalla, kyllä siihen mennessä joku vaiva ilmenee... Kuinkahan paljon oli turhia käyntejä?
 

Luulisi, että olisi koko yhteiskunnan edun mukaista saada aikaan toimiva hoitoketju, johon asukkaat voivat luottaa, eli: terveyskeskus, jossa saa perusterveydenhuollon kohtuuajassa ja pääsee myös lääkäriin. Kuljetusjärjestelmä, jota on helppo käyttää, ja jota myös pieneläkeläisillä on varaa käyttää. Keskussairaala, jossa hoidetaan ne vaikeammat jutut ja jonne tietää pääsevänsä tarvittaessa nopeasti. Kuntoutus lähellä kotia, jotta sitä tulee käytetyksi ja voi edelleen asua kotona, vaikkapa siellä kaikkein syrjäisimmässä kylässä. Jos mikä tahansa lenkki tästä ketjusta on viallinen, aiheuttaa se ongelmia kaikissa muissa.

Asiakkaiden lisäksi toimimattomuus vaikeuttaa myös osaavan ja sitoutuneen henkilökunnan rekrytointia, kuntien vetovoimaa, yrittäjyyttä ja erityisesti maaseutualueen elinvoimaisuutta.

Jos lääkäri on kaukana, sinne ei mennä ennen kuin henki on lähdössä ja ollaankin suoraan raskaamman eli kalliimman hoivan asiakkaita. Sitten mennäänkin ambulanssilla, kun Kela-taksikin on köyhälle liian kallis. Julkista liikennettähän meillä ei juurikaan ole.
 

Onko säästämisessä laskettu mitään hintaa asukkaiden turvallisuudentunteelle tai henkiselle hyvinvoinnille? Tai henkilöstön hyvinvoinnille ja jaksamiselle? Onko varmasti raivattu kaikki ne kustannukset, jotka eivät suoraan vaikuta ihmisten hoitamiseen? Ja jakaantuvatko kustannukset eri maksajille järkevästi?

Luottavatko ketjun osat toisiinsa niin, että esimerkiksi keskussairaalassa ei oteta uudelleen kokeita, jotka on jo otettu terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla?

Kuinka paljon pitäisi kunnallisveroa korottaa, jos palvelurakenne pidettäisiin mahdollisimman ennallaan, ainakin niin, että pitkämatkalaisten matka ei enää pitene? Tai niin, että henkilöstöä on riittävästi ja he kokevat työpaikkansa pysyviksi?

Meillä maalaisilla on kaikki hyvin niin kauan, kun on oma auto käytössä, ajokortti voimassa, toimintakyky kunnossa ja tieto siitä, että meistä huolehditaan. Mutta ilman yhtä näistä alamme olla pulassa.
 

Liisa Häme
eläkeläinen
Padasjoki

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi