Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kansallisvaltiot ovat muuttuvia kokonaisuuksia

Voimakas muuttoliike, joka nykyään kuohuttaa ihmisten mieliä, tuskin tulee kirjoittajan mielestä pysähtymään. Kuva: Mika Horelli

Kiitokset Juhani Melaselle (ESS 6.10.) asiallisesta kommentista pikkukirjoitukseeni nationalismista. Äärinationalismin tunnistaminen on paikallaan. Ikävää on, että se näkyy maailman väkirikkaimpien maiden politiikassa, muun muassa Kiinassa uiguurivähemmistön sorto ja hindunationalistien toimet Kashmirissa. Venäjän presidentti Putinin valtapolitiikka kumpuaa myös samasta ilmiöstä. Balkanin 1990-luvun tapahtumat osoittivat, mihin äärinationalistinen yllytys voi johtaa.

Kansallisvaltio ei ole muuttumaton ilmiö. Käsitteen pohjana on valtio, jonka väestö on etnisesti samaa alkuperää tai sulautunut ajan mittaan kokonaisuudeksi.

Melanen kirjoittaa, että ”geneettinen koodi on kirjoitettu meille jokaiselle yksiköllisesti ja asuinpaikkamme määrittelee meidät hyvin tarkasti alueellisesti syntymämme perusteella jonkin hallinnon tai maan alaiseksi”.

Vaikka kyse on kansallisvaltiosta, määrittely sivuuttaa väestön etnisen alkuperän ja suhteet. Tulevaisuuden näkökulmasta määrittely voisi silti olla hyvä juuri siksi, että se ei huomioi asukkaiden etnistä taustaa.

Voimakas muuttoliike, joka nykyään kuohuttaa ihmisten mieliä, tuskin tulee pysähtymään. Afrikkalais- ja latinoperäiset asukkaat ovat kohta enemmistö muun muassa Yhdysvaltojen väestöstä. Sen vaikutus kansallisvaltion politiikkaan voi olla arvaamaton. Euroopassa afrikkalais- ja arabiperäinen väestö kasvaa tasaisesti. Se on johtanut maahanmuuttovastaisten liikkeiden vahvaan nousuun eri maissa. Väestökasvu maailmassa on kuitenkin jakautunut siten, että muutosta ei helposti pysäytetä. Oikealla politiikalla sitä voitaneen hillitä.

Melanen viittasi muun muassa kilpailuun kansallisella tasolla. Suorastaan liikuttavaa oli katsoa esimerkiksi Dohan kisoissa, kuinka innokkaasti maittensa lippua heiluttavat valkoihoiset britit ja saksalaiset huusivat ja kannustivat maidensa edustusasuissa kilpailevia "yön tummia" kilpailijattaria.

Valtiot tulevat säilymään kauan ja niiden merkitys tulevaisuudessakin on varmasti keskeinen. Voin täysin yhtyä Melasen kommenttiin ”Ainoastaan yhteistyöllä ja sopimuksilla voimme vaikuttaa ihmiskunnan kohtaloihin”.

Matti Annola
Lahti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi