Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen: Yleisurheilun merkitys ei ole marginaalinen

Yleisurheilun seuratoiminnassa on Suomessa mukana arviolta noin 100 000 henkilöä.

Kuva: Pirjo Hakonen

STT:n juttu (ESS 7.10.) Paljas suorituskyvyn mittaaminen on armotonta – eikä Suomi ole siinä vertailussa vahvoilla sisältää väitteitä, jotka vaativat kommentointia.

Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen toteaa, jutussa, että yleisurheilun harrastajamäärät ovat romahtaneet ja asema suomalaisessa yhteiskunnassa on aika marginaalinen. Itkonen toteaa, että olisi mielenkiintoista nähdä lukuja, miten paljon Dohan MM-kisoja seurattiin Suomessa.

Finnpanelin mukaan 11.9–8.10. yleisurheilun MM-kilpailut oli Ylen kanavissa tuon jakson katsotuin ohjelma noin miljoonan katsojan keskiarvolla. Sunnuntain (6.10.) MM-yleisurheilulähetys Ylen TV2- kanavalta tavoitti 1 911 000 katsojaa.

Sponsor Insightin vuosittaisissa tutkimuksissa yleisurheilu on vuodesta toiseen yksi kärkilajeista. Vuoden 2018 tutkimuksessa yli 18-vuotiaiden keskuudessa kiinnostavin laji oli jääkiekko ja toiseksi kiinnostavin yleisurheilu.

Viime vuonna Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen julkaisemassa Huippu-urheilun arvostus ja lajien seuraaminen väestökyselyssä suomalaisista tiedusteltiin enintään neljää urheilulajia, jossa he toivovat kansainvälistää menestystä. Jääkiekko nousi ylivoimaisesti ykköseksi. Toiseksi eniten toivottiin menestystä yleisurheilusta.

TV-katsojamäärät ja selvitykset indikoivat, että yleisurheilulla nimenomaan lajina on merkittävä asema yhteiskunnassamme, vaikka aikuisten arvokisamenestys mitaleissa mitattuna ei ole ollut toivottua.

Oikeiden lajien löytämisessä nuorille tarvitaan enemmän lajien välistä yhteistyötä.

Julkinen keskustelu MM-kilpailujen järjestämispaikoista alleviivaa yleisurheilun kansainvälistä ja kansallista merkittävyyttä. Yleisurheilunkin tulee tietysti toimia jatkossa entistä vastuullisemmin.

Lajin asema on vankka myös eri-ikäisten ja miesten ja naisten keskuudessa, vaikka urheilumuotojen kirjon kasvu ja joukkuepelien imu näkyy yleisurheilun harrastajamäärissä 10–20 vuoden takaisiin lukuihin verrattuna. Arvion mukaan yleisurheilun seuratoiminnassa on Suomessa mukana noin 100 000 henkilöä ja lisenssin omaavia urheilijoita noin 30 000.

Oikeiden lajien löytämisessä nuorille tarvitaan enemmän lajien välistä yhteistyötä. Monilajisuus tietyssä vaiheessa ei poista mahdollisuutta huippu-yleisurheilijaksi. Monella nykyhuipulla sekä menneiden vuosien menestyjällä on monipuolinen ja monilajinen tausta.

Täytyy muistaa, ettei yleisurheilu ole yksi laji, vaan joukko hyvin erilaisia lajeja. Yleisurheilun sisältä on mahdollista löytää omiin vahvuuksiin sopivan laji. Useissa kansainvälisesti menestyneissä urheilumaissa koululaitos vastaa monilajisuudesta, Suomessa tarvitaan entistä enemmän seurojen välistä yhteistyötä tämän mahdollistamiseksi, jotta oma menestyslaji voi löytyä.

Monipuolinen urheilukulttuuri on Suomessa rikkaus ja on hienoa, että urheilu aiheuttaa Suomessa keskustelua.

Hannu Hämäläinen
valmennuspäällikkö,
Suomen Urheiluliitto
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi