Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Sivistysjohtaja Tiina Granqvist vastaa: Sivistyslautakunta päättää uudesta mallista

Kolmen alueen aluemalli on yhteinen perusopetuksessa, varhaiskasvatuksessa ja nuorisopalveluissa. Päämääränä on ollut entistä tiiviimpi yhteistyö.

Toimittaja Erno Laisi (ESS 6.10.) kirjoitti omaan käsitykseensä perustuvan Näkökulman perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja nuorisopalveluiden aluemallipäätöksen vaiheista. Haluan esittää myös oman asiantuntijanäkemykseni asiasta.

Nykyinen aluemalli luotiin, kun Lahti ja Nastola yhdistyivät. Koulujen, päiväkotien ja henkilökunnan määrä kasvoi, ja hyvinvointiyhtymän perustamisen myötä sivistyspalvelut on kaupungin suurin, 2 200 työntekijän palvelualue. Johtamisjärjestelmän on oltava suuren organisaation mukainen. Johtamisjärjestelmä on palvelualuejohtajan merkittävin työkalu.

Vuonna 2017 Lahden kaupunki siirtyi yhden kaupungin malliin ja suurin osa hallinto- ja tukipalveluista keskitettiin konsernipalveluihin. Sivistyksen palvelualueella perusopetuksen hallintotehtävät tulivat osaksi kolmen uuden aluepäällikön toimenkuvia. Samalla purettiin aiempi viiden aluerehtorin malli. Uuteen malliin ei tarvittu rahaa yhtään enempää kuin aikaisempaankaan malliin.

Malli on ollut epätasapainoinen siinä, että perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa aluetyön vastuuhenkilöillä on ollut esimiehen toimivalta, mutta varhaiskasvatuksessa näin ei ole.

Kolmen alueen aluemalli on yhteinen perusopetuksessa, varhaiskasvatuksessa ja nuorisopalveluissa. Päämääränä on ollut entistä tiiviimpi yhteistyö.

Varhaiskasvatuksesta aluetyöhön osallistuu kolme aluepäiväkodinjohtajaa, jotka toimivat myös oman päiväkotinsa johtajina, sekä nuorisopalveluiden palvelupäälliköt. Malli on ollut epätasapainoinen siinä, että perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa aluetyön vastuuhenkilöillä on ollut esimiehen toimivalta, mutta varhaiskasvatuksessa näin ei ole.

Varhaiskasvatuksessa 40 päiväkodinjohtajaa ovat suoraan päivähoitojohtajan alaisia. Tästä syystä esitin myös varhaiskasvatukseen kolmen esimiestasoisen aluepäällikön viran perustamista. Suurin osa rahoituksesta olisi saatu perhepäivähoidon ohjaajien eläköitymisen myötä vapautuneista viroista, koska perhepäivähoito on vähentynyt merkittävästi. Lisärahoituksen tarve olisi ollut vuodessa 70 000 euroa.

Kun sivistyslautakunta päätti, että aluemalli päättyy 31.12.2019, enemmistö perusopetuksen rehtoreista esitti lautakunnalle vakavan huolensa asian johdosta. Aluemallia ei siis ole kentällä tyrmätty, kuten toimittaja Laisi esittää. Rehtoreiden mukaan aluemalli on merkittävästi edistänyt yhteistyötä, jossa on mukana myös hyvinvointikuntayhtymä ja järjestökenttä, ja he kokevat saavansa aluepäälliköiltä tärkeää tukea omassa työssään

Sivistyslautakunta on edellyttänyt, että uuden mallin luomisessa huomioidaan 1.6.2021 voimaan tulevat johtamisjärjestelmän muutokset. On luonnollista, että uusi toimintamalli otetaan käyttöön samaan aikaan.

Uusi malli tuodaan lautakunnan päätettäväksi viimeistään lokakuussa 2020. Jos malli edellyttää virkoja, niistä päätetään vuoden 2020 loppuun mennessä ja virat pannaan hakuun keväällä 2021. Uudesta mallista päättää nykyinen sivistyslautakunta.

Tiina Granqvist
sivistysjohtaja
Lahden kaupunki

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi