Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Ministeriö: Sote-säästöjä saa siirtämällä painostusta perustason palveluihin

Martti Talja kirjoitti (ESS 6.10./ IH 7.10.) Päijät-Hämeen sote-palveluista ja hyvinvointiyhtymän taloustilanteesta. Samoja murheita kannetaan myös muualla Suomessa, sillä monet sote-kuntayhtymät ovat ilmoittaneet kustannussäästöjen tarpeesta. Tyypillinen taustasyy on yhtymää rahoittavien kuntien heikko talous.

Yleisesti ottaen sote-palvelujen kuntayhtymämallit ovat tuoneet mahdollisuuksia kehittää palvelujen järjestämisen tehokkuutta. Osassa kuntayhtymissä kustannukset suhteessa alueen palvelutarpeeseen ovatkin maan keskiarvoa alhaisemmat. Jos kuntayhtymä vastaa sekä perus- että erikoistason sosiaali- ja terveydenhuollosta, palveluita voidaan kehittää kokonaisuutena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan palvelujen käyttö kohdentuu Päijät-Hämeessä liikaa raskaisiin ja korjaaviin palveluihin.

Kehittämiskohteita kuitenkin löytyy vielä. Näin on myös Päijät-Hämeessä, jossa haetaan pysyviä 15 miljoonan euron vuotuisia sote-säästöjä. Olennaista on etsiä keinoja, joilla säästöt voidaan toteuttaa vaarantamatta asukkaiden palveluja.

Sote-palveluissa olennaista on tukea ja hoitaa asiakasta ennen kuin ongelmat kasvavat suuriksi. Ennaltaehkäisy ja oikeaan aikaan annettu hoito säästävät myös kustannuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan palvelujen käyttö kohdentuu Päijät-Hämeessä liikaa raskaisiin ja korjaaviin palveluihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon palvelujen käyttö on vähäistä alueen tutkittuun tarpeeseen nähden, mutta erikoissairaanhoidon käyttö runsasta.

Päijäthämäläisten ikäihmisten palveluissa ympärivuorokautinen hoiva korostuu ja kustannukset nousevat, sillä alueella on säännöllisen kotihoidon piirissä suhteellisesti vähiten ihmisiä koko maahan verrattuna. Myös esimerkiksi lastensuojelussa avopalvelujen käyttö on vähäistä ja raskaiden palvelujen kustannukset korkeita.

Vaikka säästöpaineet ovat kunnissa kovat, on olennaista muistaa kuntien vastuu palvelujen järjestämisestä ja asukkaiden perusoikeuksien turvaamisesta. Säästöjä on haettava pitkäjänteisesti palveluja kehittämällä ja siirtämällä painotusta perustasolle.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistyötä tuetaan sote-uudistuksessa. Aluksi kunnat saavat kehittämisrahaa peruspalvelujen parantamiseen. Myöhemmin palvelut on tarkoitus siirtää uusille maakunnille, jotka voivat turvata entistä paremman kehittämistyön vastaamalla sekä palvelujen järjestämisestä että rahoittamisesta.

Pasi Pohjola,
osastopäällikkö (vt.),
sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi