Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Julkisen rahankäytön virheistä pitäisi oppia, niitä ei pitäisi toistaa

Melkein poikkeuksetta joka syksy aloitetaan huutamaan julkisten palvelujen säästöjä. Näin on tehty viimeiset 30 vuotta. Silti meillä on rahaa palkata konsultteja, muutosjohtajia, asiantuntijoita, koordinaattoreita ja agentteja.

Melkein poikkeuksetta joka syksy aloitetaan huuta maan julkisten palvelujen säästöjä.

Vain työläinen on kallis, ei kukaan näistä muista, vaikkakin näiden ammattiryhmien tileille kilahtavat 3 800 eurosta ylöspäin alkavat palkat. Sivukulujen kanssa menee ruhtinaallisen paljon veronmaksajien rahoja, joita voitaisiin käyttää vaikkapa palvelujen parantamiseen, saatavuuden edistämiseen, toimintamallien kehittämiseen tai toimivan tietojärjestelmän hankintaan – ja ennen kaikkea riittävän hoitohenkilökunnan palkkaamiseen.

Vähintään pitää vaatia jokaiselta tulos tai ulos ilman kädenpuristusta, kuten työläisellekin voidaan tehdä. Todella paljon kulutetaan euroja siihen, että pyritään kaivamaan esille, mistä mikäkin virhe johtuu. Sen sijaan, että pyrittäisiin korjaamaan virheellinen toiminta, palkataan jälleen joku kaivamaan ja taas menee euroja. Toivottavasti ei hukkaan. Vastuuhenkilöthän ovat jo tiedossa.

Miten tilanteesta lähdetään eteenpäin, on tärkeämpää. Virheistä pitäisi myös oppia eikä toistaa niitä jatkuvasti – varsinkin, kun kyseessä eivät ole omat rahat.

Lähiklinikoiden käyttökapasiteetti on varmaan selvillä eikä sinne Lahden kaupunginsairaalaan mahdu kaikki asiakkaat, joten se selvitys on mietittävä tarkkaan. Ennaltaehkäisy on halvinta hoitoa, josta tingitään ensimmäiseksi, vaikka tämäkin on tiedossa. Perusterveydenhuolto on halvemmaksi laskettu, joten siellä pitäisi hoitoa ensisijaisesti tuottaa.

Yksityiselle myyminen ei halvemmaksi tule, hintalappu on jokaisessa kohdassa. On syytä muistaa, että valtio antaa kunnille 1,2 miljardia aiempaa enemmän rahaa.

Tulevat lomautukset heikentävät myös kunnan kassaa vähentynein verotuloin ja antavat mielikuvan, että olisi sitä porukkaa liikaa. Perheiden toimeentuloon tulee lomautusten myötä vaje, mitä ei saakaan katettua mitenkään ja se vaikuttaa kaikkiin perheissä, ei vain lomautettavaan.

Ennusteita tulvii taas talouskehityksestä Euroopassa. Muistetaan, että ne ovat ennusteita, eivät varmasti toteutuvia. Kukaan kun ei huomisesta täysin varmasti tiedä. Nyt tehtävät päätökset kantavat kauas ja korjaaminen on kallista ja aikaa vievää.

Satu Lehtola,
varavaltuutettu (sd.)
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi