Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Heikki Helin: Sopivaisuus ja pätevyys virkavaalissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi aikanaan, että poliittisten sulle-mulle virkanimitysten aika on ohi. Lupaus testataan, kun on täytettävänä monia korkeita virkoja. Sopivuutta mietittäessä kysymykseen tulevat sopiva puoluekanta, ”poliittinen osaaminen” ja sukupuoli.

Viime aikoina ovat keskustelua herättäneet Jyrki Kataisen (kok.) valinta Sitran johtoon ja Milla Bruneaun (kok.) valinta Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon. Niitä on kutsuttu poliittisiksi virkanimityksiksi.

Poliittinen osaaminen on harmaata aluetta. Sitä kuitenkin tarvitaan hallinnossa, mutta sen vertaaminen asiaosaamiseen on vaikeasti perusteltavissa.

Helsinkiin valittiin taannoin organisaation korkein virkamies, kansliapäällikkö. Kansliapäällikköä ei voida valita kuitenkaan pelkkien ansioluetteloiden perusteella. Ylipormestari oli päätynyt ”soveltuvimpaan” hakijaan. Kaupunginhallituksen enemmistö yhtyi tähän kokonaisarvioon. Kokoomuksen ryhmänjohtajan mukaan esitetty ja valituksi tullut oli pätevin hakija, kun huomioidaan työuran lisäksi myös ”henkilön ominaisuudet, osaaminen ja piirteet, henkilöarvioinnin tulos ja aiemman yhteistyön kautta syntynyt kokemus”.

Blogisti Jukka Kemppinen kirjoitti lukeneensa kymmenien korkeiden henkilöiden salaiset nimittämismuistiot. ”Vastaan tuli hieno termi. Tuo tai tämä myöhempi kansallinen merkkimies oli tosin ansioitunut monellakin tavalla, mutta häntä ei ehdotettu eikä nimitetty, koska häneltä puuttui ”sopivaisuus” kysymyksessä oleviin tehtäviin.” (Blogi Etevyyden merkitys 1.2.2016)

Kemppisen mukaan todella korkeaan virkaan pitäisi valita ensisijaisesti sellainen, jolla on poikkeuksellinen kyky oppia, ei parhaan ansioluettelon omaavaa.

Kun ennen vanhaan sivukylän kansakouluun valittiin opettajaa, tutkittiin tarkkaan todistusten arvosanoja ja sen pohjalta valittiin paras. Parhaan valinta ei usein kuitenkaan ollut viisas ratkaisu. Hyvä miesopettaja oli kunnianhimoinen ja hänellä oli heti haku päällä haastavampiin virkoihin maalikylissä ja isommissa kunnissa.

Niinpä eräässä kylässä tehtiin tietoinen linjaus. Sen mukaan hylättiin kaikkein parhaimmat paperit omistavat hakijat ja valitaan keskinkertaiset paperit omaava. Sellainen saattaisi pysyä kylällä vuosia ja jopa vuosikymmeniäkin. Ja näin sitten kävi. Hakija siirtyi sitten aikanaan eläkkeelle kylän koulusta.

Minulla on omakohtaisiakin kokemuksia puolueiden vaikutuksesta valintaan. 1980-luvun alussa hain erästä Lahden kaupungin virkaa. Haastattelujen jälkeen minulle kerrottiin, että minut valittaisi virkaan, jos suostuisin ottamaan kokoomuksen jäsenkirjan. Heti ei olisi tarvinnut liittyä puolueeseen, riittäisi kun lupaisi ottaa jäsenkirjan kolmen vuoden kuluessa. Jäsenkirja jäi ottamatta, mutta myöhemmin sain toisen viran ilman jäsenkirjaakin.

Kehitys on johtanut siihen, että jäsenkirja ei ole enää kunnan virkaan valinnan edellytys. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on ensimmäinen Lahden kaupunginjohtaja, jonka nimen perään en ole nähnyt liitettävän minkään puolueen nimilyhennettä. Vantaalla oli uutinen se, että kaupunki valitsi historiansa ensimmäisen sitoutumattoman apulaiskaupunginjohtajan. (HS 23.9)

Sitraan ei haettu tutkimuspäällikköä vaan koko laitoksen johtajaa. Suomessa ei entisille pääministereille tunnu löytyvät sopivaa loppusijoituspaikkaa siitä huolimatta, että heille on kertynyt mittava tietomäärä ja verkosto. (HS 25.9)

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan tehtävää voi verrata toimitusjohtajan toimenkuvaan, jossa oleellisempaa on kokonaisuuden hallinta kuin sisällön syvällinen tuntemus. Milla Bruneau tuntee paikalliset olot ja omaa laajat verkostot päästen aloittamaan heti työt. Niin Kataisen kuin Bruneaun kohdalla kyse on kokonaisarviosta.

Kirjoittaja on lahtelainen dosentti.

Lue myös: Lahden henkilöstöjohtajaksi haastatellaan kuutta
Heikki Helin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi